Blog

Feta syr

Feta syr je grécky biely syr vyrobený z ovčieho mlieka, alebo zo zmesi ovčieho a kozieho mlieka. Je to biely mäkký soľankovitý syr s malými, alebo žiadnými dierkami, kompaktného nádychu a bez šupky. Má jene štipľavú a zároveň trocha slanú chuť. Pri drobení má mierne zrnitú štruktúru. Delí sa na pevné a mäkké odrody. Pevná odroda je ostrejšia a má vyššiu kvalitu. Mäkká odroda je cenovo lacnejšia a dosť mäkká na to, aby sa dala roztierať.

Zloženie

Skladá sa z množstvo vápnika, ktorý si naše telo nedokáže vyrobiť samo, preto ho prijímame potravou. Vápnik pomáha správnej zrážanlivosti krvi. Obsahuje fosfor, horčík, probiotiká, bielkoviny, minerály, menej tukov a kalórií ako iné zrejúce syry. Vitamíny D, A,Syr Feta má veľmi vysoký obsah soli, viac ako 400 mg sodíka na 100 kalórií.

 

Použitie

Používa sa ako stolový syr, do rôznych šalátov, známy grécky šalát, šopský šalát, do pečiva, koláčov, na omelety so zeleninou, alebo do cestovín. Hodí sa na zapekané zemiaky, mäsa a zeleniny, paradajky, baklažán. Používa sa na zapečenie s chilli na červenej repe. Využíva sa jak v studenej, tak i v teplej kuchyni, pri grilovaní. Ide o chutnú a pomerne zdravú potravinu.

Grécky slaný syr z ovčieho a kozieho mlieka je Feta, čo znamená plátok, kúsok, sústo vo východnom Stredomorí bežný od staroveku. Využívajú ho ľudia, ktorí majú tráviace ťažkosti z kravského mlieka. Používajte ho ako spestrujúcu prísadu v šalátoch, chlebe pita, bruschetta, alebo ho vyskúšajte s čerstvým ovocím a medom.

 

Rozdiel medzi Feta a Balkánskym syrom

Balkánsky syr je lacnejšia náhrada Feta syra a vyrába sa z pasterizovaného kravského mlieka.

 

Výroba Feta syra:

z neupraveného

70 % čerstvého ovčieho a 

30 % kozieho mlieka

s prídavkom jahňacieho syridla.

Zreje v slanom roztoku viac než dva mesiace. Je to slaný tvarohový syr, ktorý by mal byť stále biely a uložený v slanom náleve, aby si túto farbu zachoval. Zožltnutie by znamenalo, že bol istý čas vystavený na vzduchu mimo nálevu. Malé množstvo Feta syra dokáže jedlám vytvoriť neuveriteľnú chuť, skúste ho nalámať len na nastrúhanú uhorku.

 

salaty

 

výroba syra