Makové bobáľky | pupáčiky
4 - 5 osôb
Jedným z vianočných chodov na štedrovečernom stole sú makové bobáľky.
Ich príprava je jednoduchá a chutia fantasticky.
Na prípravu cesta potrebujeme tieto:
Ingrediencie
Na kysnuté cesto
300 g hladkej múky
200 ml vlažného mlieka, alebo vody
80 g roztopeného masla, (alebo olej)
1 žĺtok
3 štipky himalájskej soli
Na kvások potrebujeme
20 g droždia
2 - 3 lyžičky kryštálového cukru
Na posypanie
80 g pomletý mak
80 g prepražené maslo
1-2 lyžice med, alebo cukor
500 ml mlieko na namáčanie
Postup
Do misky si postupne dáme preosiatu múku, vlažné mlieko, zmäknuté maslo, žĺtok, rozmiešané droždie s cukrom, soľ a vypracujem vláčne cesto (musí sa krásne odliepať od stien misky). Cesto prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste približne 40 minúť.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, niekoľkokrát ho premiesime, rozdelíme na niekoľko častí, tie rozšúľame na šúľky hrubé asi na prst a z nich nakrájame 2 cm kúsky. Do ruky si dáme kvapku oleja a z nakrájaných kúskov vytvarujeme guľôčky, ktoré ukladáme vedľa seba na plech vystlatý papierom tak, aby sa nám pri pečení nezlepili. Pečieme ich v rozohriatej rúre 12 minút na 200 °C.
V hrnci si rozohrejeme 500 ml mlieka, vsypeme upečené bobáľky, necháme ich chvíľu máčať. Zmäknuté vyberieme do misky, polejeme prepraženým maslom, medom, posypeme pomletým makom a cukrom. Všetko spolu dôkladne premiešame a podávame.
Dobrú chuť!
Moja rada
Ak niekto z rôznych dôvodov nemôže mlieko, bobáľky obára vodou. Poprípade použije iný rastlinný nápoj. Napr. kokosový, pohánkový, ryžový alebo sojový.
Tip
Na bezlepkové bobáľky použite múku farinu pre celiatikov.
Verím, že nie som sama, ktorá ma túto dobrotu na štedrovečernom stole.

