V roku 1977 som začala študovať na Strednej odbornej škole spoločného stravovania v Hornom Smokovci, teda zdravej výžive sa venujem už 41 rokov.
V roku 2003 mi diagnostikovali celiakiu. Keďže mi problematika potravín nebola cudzia, rozhodla som sa pomôcť sebe aj iným tým, že som začala podnikať v tejto oblasti.
Na podnet syna a celej rodiny sme si otvorili obchod so zdravou výživou, prvý v Poprade a širokom okolí.
V rámci komunikácie s mojimi klientmi v obchode, som sa stretla s mnohými situáciami, o ktoré by som sa s vami rada podelila:
či už na tomto blogu, osobne na prednáškach alebo v rámci výživového poradenstva.
Zakázané potraviny pre celiatikov
Človek, ktorý je zdravý a netrpí celiakiou sa netrápi tým, čo a kedy zje, či má potravina lepok, alebo je bezlepková. Začne jesť všetko čo mu príde pod ruky. Ako náhle začne mať nejaké zdravotné ťažkosti, tak už musí študovať, čo môže a čo nemôže jesť. Číta zloženie potravín a rozlišuje, ktoré potraviny sú pre neho vhodné a ktoré zakázané. Pre celiatikov je jedinou a zatiaľ najúspešnejšou liečbou bezlepková diéta, ktorú je treba dodržiavať. Vyhnúť sa lepku nie je až také jednoduché. Lepok sa nachádza napr. v pečive, cukrovinkách, cestovinách a v mnohých potravinách aj tam kde by sme ho ani nečakali. Je to aj v pudingovom prášku, omáčkach, horčici, kečupe, mäsových výrobkoch, v alkohole, v niektorých syroch, zmrzline či cukre.
Medzi zakázané potraviny patria:
Obilniny - pšenica, raž, jačmeň, ovos a výrobky z týchto obilnín vyrobené ako keksy, piškóty, cukríky, strúhanka a obaľovacie zmesi
Mäsové výrobky – párky, paštéty, šunka, salámy, údené výrobky
Polotovary - instantné polievky, ryby v paradajkovej omáčke
Dochucovadlá – omáčky, (aj sójové omáčky, Shoyu )kečup, bežná horčica, koreniace zmesi, bujóny, vegeta, majonézy, dressingy a pod.
Ostatné - strúhanka na obaľovanie, zmrzliny, mäkké aj tvrdé syry, pudingy, práčok do pečiva, (kypriaci), jogurty, detské krémy a výživy, nutela, nugeta, nátierkové a ochucované maslá, kupované džemy, marmelády, žuvačky, instantné kávy, alkohol, pivo, ba dokonca aj lieky obsahujú prísady, či stabilizátory s obsahom lepku. Pozor si dávajte aj na práškový cukor do ktorého sa často pridáva ako bieliaca a protihrudkujúca látka z pšeničného škrobu.
Pri kupovaných výrobkoch je potrebné sledovať zloženie potravín s obsahom Éčiek:
150, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 965, 1100, 1400, 1401, 1402, 1404, 1405, 1410, 1412, 1413, 1414, 1420, 1421, 1450.
Niekedy sú uvedené éčka nahradené slovným pomenovaním. Najčastejšie sa vyskytujúce sú rôzne druhy glutamanov alebo škroby, pri ktorých nie je uvedený pôvod iba to, že je to rastlinný škrob a teda môže ísť o pšeničný škrob.
Potencionálny zdroj lepku, ktorý sa dá zistiť zo zloženia výrobku: cereálie - najčastejšie sú pšeničné, farbivá - napr. E150 je karamel, slad, ktorý sa vyrába z obilnín, hydrolizovaný rastlinný proteín HPP, vláknina, ktorá môže pochádzať zo zakázaných obilnín.
Ak nie je na potravine presne určený pôvod prísady, ide o potencionálny zdroj lepku.