Blog

Broskyne

 

V Ríme ich nazývali perzské jablká (malá persica), tam zdomácneli ako kultúrne ovocné dreviny. Je to druh ovocia zo skupiny kôstkovice, ktorá rastie na strome broskyne obyčajnej. Je to mäkký plod oranžovej farby s vysoký až 88 % podielom vody, 9 % cukru. Broskyňa je ohraničená jedlou šupkou, ktorá má ružovkastú  až červenkastú farbu, ak je plod zrelý. Broskyňa je chránená drobným páperím, ktoré sa odstraňuje umytím ovocia pred konzumáciou.

 

Čo obsahuje

Broskyňa obsahuje cenné živiny, z každej skupiny, ktoré robia naše zdravie lepším.  Obsahujú vodu, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, draslík, horčík, fosfor, meď, selén, mangán, zinok, vápnik, fluorid, železo, cholín, betakarotén, luteín a vitamíny A, B, C, E a K.

 

Účinky na zdravie

Pravidelným konzumovaním broskýň môžete zlepšiť zrak, chránia sietnicu očí pred poškodením voľnými radikálmi a pomáhajú predchádzať šedému zákalu. Prospievajú koži, pleti. Sú bez tuku , pôsobia detoxikačne, močopudne a trošku ako preháňadlo, pomáhajú prečistiť organizmus od usadených látok, podporujú chudnutie a celkovo prispievajú k dobrej kondícií a vitalite. Znižujú chuť na sladké, stabilizujú hladinu cukru v krvi. Konzumujeme ich pri redukčných diétach. Zabraňujú šíreniu rakoviny prsníka,  účinné proti rakovine pľúc, hrubého čreva a ústnej dutiny. Sodík v broskyniach pomáha udržiavať zdravý krvný tlak a znižovať hladinu cholesterolu a zvyšovať prietok krvi do srdca.

 

Sú vhodné

Na podporu trávenia, zápchu, pomáhajú očistiť hrubé črevo, žalúdok, obličky a pečeň. Zlepšujú náladu, sú upokojujúce. Posilňujú odolnosť organizmu proti chorobám. Uplatňujú sa v kozmetike. Maska z rozmiaganej dužiny broskýň dodáva pleti svieži vzhľad a používali ju už antické krásky. Meď a železo v broskyniach sú nevyhnutné na tvorbu červených krviniek. Sú vhodné ako prevencia vzniku Anémie.

 

Použitie

Najlepšie je používať čerstvé do rôznych kaší, používajú sa na varenie, pečenie koláčov, zákuskov alebo dezertov, do rôznych šalátov, skvelé sa hodia na pudingy alebo zmrzlinové poháre.  Sú súčasťou  osviežujúcich  kokteilov, ovocných  pohárov, mrazenej dreni  a  smoothie nápojov. Pripravujú sa z nich  pálenky, alebo broskyňové likéry. Varí sa z nich džem, marmeláda, kompót, alebo čatní.

 

Recept na čatní:

Pripraví sa tak, že sa z broskýň  (800g) stiahne šupka, plody rozdelíme a pokrájame na kocky. Cesnak a asi 3 cm kúsok zázvoru posekáme nadrobno. Broskyne sa zázvorom a cesnakom vložíme do kastróla, pridáme 200 g práškového cukru, soľ, čili korenie a 100 ml vinného octu. Varíme nezakryté na miernom plameni asi 30 minút, kým čatní nezhustne.

 

broskyne | broskyňa | ovocie

 

Broskyne

 

broskyne | broskyňa | broskyne | ovocie | ovoce