Blog

Hloh

11.01.2017
Hloh
 
Hloh obyčajný je na jar krásny vďaka bielym kvetom, púčiky obsahujú najviac liečivých látok na jeseň je zasa plný červených plodov. Nájdite im miesto vo svojom jedálničku a posilnite si srdce.
Hloh sa u nás vyskytuje bežne, na okrajoch lesov, cestičiek aj v parkoch. Pestuje sa aj v záhradách, využíva sa napríklad ako živý plot.
Kedysi sa verilo, že v príbytku obohnanom živým plotom z hlohu sa žije pokojne a bezpečne. Hovorí sa, že hloh by mal mať totiž ochrannú moc.
 
Využívajú sa kvety, listy aj plody hlohu. Zberajú sa len zdravé a nepoškodené plody hlohu. Treba ich dôkladne vysušiť.  
 
Zbierajú sa na jar v rozkvete celé strapce kvetov, často aj s prímesou lístkov. Sušiť by ste ich mali prirodzene, na tienistom a dobre vetranom mieste v jednej vrstve. 
Plody sa zbierajú v septembri až v októbri bez stopiek. Pripravujú sa z nich džemy, kompóty alebo čaje.
 
Obsahuje
 
Triesloviny, flavonoidy, vitamíny B a C, sacharidy, silice, karotén.
 
Účinky hlohu
 
O hlohu  by ste mali  vedieť, že pôsobí veľmi pomaly. Jeho pozitívne účinky sa prejavujú už po niekoľkých týždňoch, niekedy až po mesiacoch, dôležité je jeho užívanie denne bez prerušenia, aby účinky boli nielen dobré, ale aj trvalé. 
Hloh reguluje a zlepšuje srdcovú činnosť pomaly, účinne a priamo. Má tak pozitívne účinky na jeho posilnenie. Pomáha pri arytmii srdca aj ateroskleróze.
Pri pravidelnom užívaní hloh znižuje krvný tlak, podporuje cirkuláciu krvi a upokojuje.
Hloh zaznamenal pozitívne účinky aj pri boji s depresiou a úzkostnými stavmi a v menopauze. Pomáha tým, čo majú problém zaspať.
Hloh je vhodný aj pri liečbe závratov a pri šumení v ušiach, pri rozvoji sklerotických zmien v cievach.
Hloh dostanete kúpiť vo forme sušeného plodu, čaju, tinktúry z bylín alebo tinktúry z pupeňov. Užívať ho treba vždy podľa návodu.
 
hloh
 
 
Hloh