Blog

Tuky

12.02.2017
Tuky
 
Tuky naše, vaše, ich. Bez tukov sa nevieme zaobísť. Tuk potrebujeme pre prípravu jedla. Bez tuku sa nedá chutne pripraviť jedlo. Tuky nám dodávajú aj vitamíny rozpustné v tukoch, sú to A, D, E  a K. Bez tukov by sa tieto vitamíny nemohli vstrebať a naše telo by ich nevyužilo.
Rozlišujeme tuky živočíšneho a rastlinného pôvodu.
 
Výskyt tukov
 
Medzi živočíšne tuky patrí masť, syry, maslo a loj, slanina. Medzi tuky rastlinného pôvodu zaradzujeme olej, sójový, podzemnicový - arašidový, z klíčkov, slnečnicový, ľanový, makový, kokosový, kokosové maslo a ďalšie.
 
Prečo používať tuky?
 
Maslo je ľahko stráviteľné a hodí sa na priame používanie a aj na prípravu pokrmov, dodáva telu množstvo vitamínu A.
Rastlinné oleje sú veľmi často používané pre svoje liečivé účely. Užívajú sa spravidla 1 lyžička ráno a 1 lyžička večer.
Pri varení vieme nimi dochutiť šaláty, polievky, smoothie alebo na nich vyprážať. Pozor si pritom dávajte na prepálený tuk, ktorý je celkom nevhodný.
 
Čo ukázali štúdie?
 
Štúdie ukázali, že tuky sú zdravé a sú super. Predsa bez tukov sme veľmi rýchlo hladní a ešte  rýchlejšie tuční. Dodávajú energiu, tlmia zápalové procesy, depresiu a poruchy spánku.
Tuky pomáhajú nášmu telu fungovať správne a udržiavať sa v dobrej kondícii. Bez tukov by bola pokožka ochabnutá a suchá.
 
 
zdroje tuky