Otváracie hodiny
Blog

Ananás

04.05.2017
Ananás
 
Určite poznáte tropické ovocie, ktorému hovoríme ananás. Je to chutné a zároveň sladké ovocie, bohaté na nutričné látky.
Ananás má v angličtine doslovný preklad „smrekové jablko“. Svojím tvarom sa podobá na šišky smrekov. Krištof Kolumbus priviezol ananás do Európy z Ameriky počas jednej zo svojich výprav.
Ananás servírovali už v stredoveku ako extravagantné  exotické ovocie na najprestížnejších banketoch. Dnes ho určite nájdete v takmer každých väčších potravinách a supermarkete.
Ananás poznáme, čerstvý, sušený s cukrom, alebo bez cukru,  zaváraný v podobe kompótu, džúsu, šťavy.
V krajinách Južnej Ameriky sa toto ovocie cení pre svoju skvelú chuť a pre jeho liečivé účinky na tráviace problémy a zápaly.
Ananás má veľa účinných látok, preto využite ich účinky pre svoje zdravie.
Pri výbere plodov ananásu si treba dať pozor, pretože nevyzretý ananás má trpkú a horkú chuť.
Ananás má potrebné živiny, ktoré Vám pomôžu pri redukcii hmotnosti a tiež pri udržaní 100% zdravia. 
 
Obsahuje
 
Vodu, sacharidy, bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály: vápnik, fosfor, meď, mangán, železo, zinok, draslík, horčík, kyseliny listovú a pantoténovú a vitamíny A, B, C, E a K.
Bromelín, ktorý  je účinný aj v prevencii srdcových chorôb, pretože výrazne znižuje riziko trombózy.
 
Účinky
 
Podporuje kostnú a svalovú stavbu
Podporuje trávenie
Prečisťuje tráviaci trakt od škodlivín
Zlepšuje pravidelnú stolicu
Znižuje vysoký cholesterol
Znižuje vysoký krvný tlak
Šťava pomáha zlepšiť kožné problémy
Pomáha tráviť bielkoviny
Zvyšuje imunitu
Chráni telo pred pôsobením baktérií a črevá pred parazitmi
Má protinádorové účinky
Riedi hlien
Pozitívny vplyv na vlasy, nechty, pokožku
Účinky ananásu – chudnutie
 
Ananás je vhodný na chudnutie pre svoje pozitívne vlastnosti a účinky na celý organizmus a neobsahuje veľa kalórii.  Jedzte ananás aj dvakrát do dňa v rôznych podobách. Najlepšie je konzumovať ho čerstvý a urobte si z neho chutnú šťavu. 
Využiť ananás v kuchyni môžete  na rôzne spôsoby, či už do šalátov, koktailov, džúsov, pri varení k hydinovému, bravčovému, hovädziemu mäsu a taktiež pri pečení do  koláčov, dezertov. Používa sa aj na kozmetické účely, masky na tvár a vlasové kúry.
 
 
Recept
 
Ananásovo - mrkvový šalát 
4 – 5 porcie / bezlepkový
 
Ingrediencie
 
1 ks ananás
3 ks mrkva
1 ks limetky /šťava/
1 ČL trstinový cukor
1 PL agávový sirup
 
Postup
1. Ananás očistite pokrájajte na kocky.
2. Očistenú mrkvu nastrúhajte na jemno.
3. Ananás a mrkvu v miske zmiešajte, zalejte limetkovou šťavou, pridajte trstinový cukor a agávový sirup.
4. Všetko spolu dôkladne premiešajte a podávajte samostatne na desiatu alebo ako šalát k hlavnému jedlu.
 
Moja rada
Potrebujete upevniť svoje zdravie, tak teda používajte javorový sirup, a ten pôsobí aj proti artérioskleróze a reguluje cholesterol.
 
Ananás
 
Ananás

ananás z videa