Blog

Štefánska hovädzia pečienka

10 porcií

 

Ingrediencie

1 kg hovädzieho mäsa (zadné, alebo zo stehna)

4 ks vajcia

100 g slanina (domáca, údená, neprerastaná)

2 – 3 g mleté čierne korenie

25 g soľ

100 ml olej

150 g cibuľa

100 g hladká múka !!! Celiatikom odporúčam, len bezlepkovú múku (pohánkovú, ryžovú, kukuričnú)

Voda

 

Postup

Vajíčka uvaríme na tvrdo a ošúpeme.

Mäso umyjeme, do stredu urobíme vrecko (kapsu), do ktorého vložíme uvarené vajcia. Vstupný otvor nech nie je väčší ako vajce. Ak máme veľký otvor, je dobré ho zapnúť nerezovými ihlami na mäso. Okraje našpikujeme slaninou. Mäso osolíme, okoreníme po všetkých stranách a opečieme na tuku. Prvé opekáme rez a potom ostatné časti. Opečené mäso vyberieme, a na tom výpeku urobíme tmavý cibuľový základ, (nakrájamú cibuľu opečieme do zlatova - tmava) pridáme mäso, ktoré tak do 3/4 zalejeme vodou, prikryjeme pokrievkou, privedieme do varu a udusíme do mäkka. Mäkké mäso vyberieme, výpek zahustíme tmavou zápražkou, podľa potreby zalejeme vodou, prevaríme, dochutíme a šťavu jemne rozmixujeme. Mäso pokrájame na plátky naprieč vreckom a pri podávaní na tanieri ho podlievame šťavou.

Zápražka

Pripravujeme ju z tuku a hladkej múky, ktorú popražíme do tmava. Do šťavy ju pridávame zaliatu (hustejšie) alebo nezaliatu vodou. (Zalievame ich chladnou vodou, aby sme si neoparili ruky.) Po pridaní zápražky šťavu ešte povaríme.

Príloha:

Krúpová perličková kaša. !!! Celiatikom odporúčam bezlepkovú pohánkové kašu.

Krúpy uvaríme v osolenej vode, scedíme. Uvarené premastíme s olejom.

 

Tip

Mäso môžeme podávame so zemiakovou kašou, ryžou, uhorkou, zeleninovým, alebo hlávkovým šalátom.

Okoštujeme!

!!!Celiatici použijú suroviny vhodné len pre celiatikov 

 

štefánska hovädzia pečienka

 

Štefánska pečienka

 

štefanska pečienka recept

 

štefanka mäso

 

mäso na cibuli

 

zahustenie šťavy so zápražkou

 

šťava na štefánsku

 

stefanska a krupova kaša varenie

 

štefánska hovädzia pečienka