Otváracie hodiny
Blog
Makové bobáľky | pupáčiky
4 - 5 osôb
 
Jedným z vianočných chodov na štedrovečernom stole sú makové bobáľky.
Ich príprava je jednoduchá a chutia fantasticky.
 
Na prípravu cesta potrebujeme tieto:
 
 
Ingrediencie
 
 

Na kysnuté cesto

300 g hladkej múky

200 ml vlažného mlieka, alebo vody

80 g roztopeného masla, (alebo olej)

1 žĺtok

1 - 2 lyžičky himalájskej soli

 

Na kvások potrebujeme

20 g droždia

2 - 3 lyžičky kryštálového cukru

 

Na posypanie

80 g pomletý mak

80 g prepražené maslo

1-2 lyžice med, alebo cukor

500 ml mlieko na namáčanie

 

Postup

Do misky si postupne dáme preosiatu múku, vlažné mlieko, zmäknuté maslo, žĺtok, rozmiešané droždie s cukrom, soľ a vypracujem vláčne  cesto (musí sa krásne odliepať od stien misky). Cesto  prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste približne 40 minúť.

Vykysnuté cesto  vyklopíme na pomúčenú dosku, niekoľkokrát ho premiesime, rozdelíme na niekoľko častí, tie  rozšúľame na  šúľky hrubé asi na prst a z nich  nakrájame  2 cm kúsky. Do ruky si dáme kvapku oleja a z nakrájaných  kúskov vytvarujeme guľôčky, ktoré ukladáme vedľa seba na plech vystlatý papierom tak, aby sa nám pri pečení nezlepili. Pečieme ich v rozohriatej rúre 12 minút na 200 °C.

V hrnci si rozohrejeme 500 ml mlieka, vsypeme upečené bobáľky, necháme ich chvíľu máčať.  Zmäknuté vyberieme do misky, polejeme prepraženým maslom, medom, posypeme pomletým makom a  cukrom. Všetko spolu dôkladne premiešame a podávame.

Dobrú chuť!

 

Moja rada

Ak niekto z rôznych dôvodov nemôže mlieko, bobáľky obára vodou. Poprípade použije iný rastlinný nápoj. Napr. kokosový, pohánkový, ryžový alebo sojový. 

 

Tip

Na bezlepkové bobáľky  použite múku farinu pre celiatikov.

 
Verím, že nie som sama, ktorá ma túto dobrotu na štedrovečernom stole.
 
 
Makové báľky
 
 
recept na bobáľky
 
 
vianočné recepty
 
 
vianočný recept
 
 
kysnuté cesto
 
 
postup na vianočné bobalky
 
 
opekance
 

bobalky recepty

 

 opekance recept