Blog

Egreše

 

Egreše sú bobuľové ovocie, tak ako aj ríbezle, jahody, maliny, černice, čučoriedky, brusnice, hrozno, moruše, baza, šípky a hlohyne.

Ovocie je ochrannou potravinou. Má vysokú biologickú hodnotu pre obsah minerálnych látok a vitamínov, hlavne vitamínu C a  vitamíny skupiny B a A. Z minerálnych látok obsahuje kremík, železo, meď, draslík, mangán, horčík a vápnik.

Egreše sú plody kríkov a významnou súčasťou výživy človeka. Jeho význam spočíva predovšetkým v obsahu vitamínov, minerálnych látok a sacharidov.

Plody egreša sú chutné a výživné. Ich konzumácia zlepšuje imunitu, trávenie, odvodnenie a celkovo detoxikuje telo.

Obsahujú hlavne vodu, ktorá je v ovocí 60 – 98 %. Sacharidy najviac zastúpené sú jednoduché cukry glukóza a fruktóza. A to závisí od odrody, klimatických podmienok pri pestovaní a stupňa zrelosti. Obsahú vlákninu, ktorá veľmi priaznivo vplýva na zdravie človeka a tým ovplyvňuje aj peristaltiku čriev a zlepšuje aj ich prečistenie. Pektínové látky dobre želirujú a majú vysokú obsarbčnú schopnosť, viažu ťažké kovy kadmium, olovo a ortuť a preto pôsobia detoxikačne. Podporujú aj vylučovanie cholesterolu a znižujú jeho koncentráciu v krvi.

 

egreše | ovocie

 

egreše | ovocie