Otváracie hodiny
Blog

Špaldová múka

 

Špaldové  múky obľúbujú gazdinky na celom Slovensku, či už hladkú, celozrnnú , alebo jemne mletú.

Špalda sa radí medzi zdravé múky, je  predchodca pšenice a  je ľahšie stráviteľná,  obsahuje lepok , ktorý je  nevhodný pre celiatikov.  Celozrnné výrobky sú však oveľa zdravšie ako tie z bielej múky. Celozrnná múka patrí medzi superpotraviny, ktorá  je vyrobená z celého zrna a nielen z jeho škrobnatého jadra. V obalových vrstvách zrna sa nachádza väčšina zdraviu prospešných vitamínov,  minerálov a vlákninu, ktorá pomáha metabolizovať cukry, cholesterol a napomáha vyprázdňovaniu čriev. Otruby v tele dlhšie trávia  a pokrmy z celozrnnej múky zasýtia na dlhšiu dobu.

 

Obsahuje

minerálne látky  veľa horčíka, ako aj  draslík, vápnik, železo, zinok, horčík, mangán, selén, sodík, fosfór, kyselinu listovú, vitamíny skupiny B,  dôležitý vitamín B17, A, C, D a E vitamín, tráviace enzýmy, sacharidy a  bielkoviny.

 

Ako pôsobí

Špalda stimuluje imunitný systém a obsahom beta-karoténu pôsobí regeneračne na telové bunky a chráni telo pred infekciami. Pomáha predchádzať žlčníkovým kameňom. Je prospešná pre ľudí trpiacich migrénou, aterosklerózou, či cukrovkou. Pomáha pri vysokom cholesterole, vysokom krvnom tlaku. Podporuje imunitný systém, chráni pred civilizačnými ochoreniami a pred rakovinou, má antiseptické účinky. Podporuje a urýchľuje trávenie, odstraňuje plynatosť, zasýti a uľahčuje trávenie aj počas chudnutia. Prevencia vzniku Osteoporózy a Anémie.

Podporuje tvorbu a pevnosť kostí, kĺbov, kvalitu pokožky, vlasov a nechtov. Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam.

Špalda nespôsobuje u ľudí citlivých na pšenicu intolerantnú reakciu. Niektorí ju tolerujú bez problémov a to preto, lebo to môže byť spôsobené, že glutén v špalde má iné zloženie, ako glutén v pšenici.

 

Ako sa získava

Celozrnná múka, ako už z názvu vyplýva, sa získava mletím celého zrnka. Celozrnná múka je všeobecne definovaná ako tzv. stredný typ múky – polohrubá. Avšak aj celozrnnú múku je možné namlieť na tzv. hladkú, polohrubú a hrubú. Samozrejme existuje aj špaldová biela hladká múka.

Múka sa melie  z celého zrnka, tzv. celozrnnú, ale aj hladkú múku. Hladká múka oproti celozrnnej múke po zomletí prechádza cez sitko, a teda má prirodzene nižší  obsah otrúb. Nevyrábame teda čisto bielu hladkú múku, ktorá vzniká odstránením klíčka a otrúb, ale jemnú hladkú múku s nižším obsahom otrúb, ktorá je vhodná na pečenie i varenie. Múka je najlepšia keď sa melie tradičným veľmi šetrným spôsobom na mlynských kameňoch. Takto mletá múka si zachováva všetky živiny, minerálne látky, vitamíny a tráviace enzýmy. Čerstvo namletá múka navyše krásne vonia, čo spôsobuje najmä klíčok.

 

Ako používať

Celozrnnú múku môžeme pridávať ako prímes do bielej múky alebo ňou bielu múku úplne nahradiť. Pečivo pripravené z celozrnnej múky má tmavšie zafarbenie.

Špaldová múka je výborná do koláčových ciest, ale aj do polievok, kaší či na bežné zahustenie omáčok. Je množstvo receptov, ktoré je možné nájsť v rôznych kuchárskych knihách, na internete. Chlieb s prídavkom špaldovej múky má výraznú chlebovú vôňu, veľký objem, popraskanú kôrku a ľahko orechovú chuť. 

Základom prípravy chleba je múka, voda, kvások, resp. kvasnice, soľ a ostatné si už ľudia pridávajú podľa vlastnej chuti, napr. zemiak, ryžu, rascu, semienka, jadierka, alebo jogurt a pod.

Špaldová múka