Koriander
Niekterí ho milujú, iní sa s jeho chuťou neztotožňujú. Napriek tomu predtým, než sa človek stane alebo nestane jeho fanúšikom, mal by bezpodmienečne ochutnať jeho semienka (botanicky správne: plody) a lístky, lebo tie sa rozvíjajú naprosto rozdielne.
Listy majú sviežu, organicko-mydlovú chuť a výborne sa hodia do thajského curry, vietnamského Pho (rezancové polievky), ale tiež do peruánskeho Ceviche (surová ryba s citrónom a koriandrom).
Semienka majú oproti tomu koreneno-drevitú arómu so sladko-koreneným tónom, ktoré sa hodia rovnako dobre do perníkov alebo jablčného kompótu ako aj do indického curry.
V ňom tvoria lístky a semienka tiež dobrú kombináciu.
Pokiaľ sa človek aj tak stane milovníkom koriandru, rýchlo pochopí, prečo si zvyšok sveta mimo európskej hranice tohto korenia toľko cení. Koriander je tak mnohostranne použiteľný ako takmer žiadne iné korenie.
Existujú arabské, indické a africké pokrmy a čaje, ktoré majú skvelú chuť.
Pozor, existuje možnosť závislosti.
Tip: Dávkovať cielene, pretože koriander má veľmi intenzivnu chuť.
Skladovat v suchu a chlade.