Včelí peľ
Včelí peľ je základná zložka potravy včiel. Je nabitý vitamínmi, enzýmami, antioxidantmi a minerálmi. Vďaka vysokému obsahu týchto živín je považovaný za jednu z najhodnotnejších superpotravín. .
Spôsob používania: Najlepšie je včelí peľ najprv nechať rozpustiť v mede, kvôli uvoľneniu živín. Perfektne sa hodí ako prírodné sladidlo do rôznych jogurtov, ovsených vločiek, smoothie a rôznych zdravých dezertov.
Každé zrnko je nabité aktívnymi enzýmami a živinami, preto treba zaraďovať včelí peľ do stravy postupne. Prvé týždne sa odporúča dávka 1-2 čajové lyžičky denne. Ak ste peľový alergici, odporúča sa začať dávkovanie zvlášť opatrne (1/2 – 1 čajová lyžička denne). Alergická reakcia však nastáva len výnimočne.
Včelí peľ spracovávajte výlučne za nízkych teplôt.
Vedeli ste že: Včela dokáže letieť rýchlosťou až 24 km/h? Za jeden deň včela robotnica navštívi až 10 000 kvetov, pričom pri jednom výlete 50 – 100 kvetov. Na výrobu 1 kg medu musia včely zozbierať peľ z najmenej 3 miliónov kvetov. Peľ zbierajú v okruhu až 3 km od hniezda.
Skladovanie: Skladujte v uzavretom obale na suchom a chladnom mieste (do 25°C). Chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Nutričné hodnoty na 100g výrobku:
Energetická hodnota 1658 kJ / 396 kcal
Tuky 8,20 g
Sacharidy 66,50 g
Bielkoviny 13,20 g