Agave je jednou z najskvelejších náhrad rafinovaného cukru, ktorý má veľmi vysoký glykemický index a glykemickú záťaž, čo sú ukazovatele, ktoré merajú dopad konzumácie jedla na hladinu sacharidov v krvi. Jedlá, ktoré rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi, uvoľňujú hormón inzulín. Nadmerné množstvo vylúčeného inzulínu a stála vysoká hladina cukrov v krvi má spojitosť s poruchami metabolizmu. To sa týka najmä cukrovky II. st., nadváhy a obezity, zvýšeného množstva tukov v krvi (triglyceridy a cholesterol) a zvýšeného krvného tlaku.
Agave je výbornou pomocou pre ľudí, ktorí potrebujú konzumovať cukry s nízkym glykemickým indexom a nechcú používať umelé sladidlá. Tie majú často neprirodzenú príchuť a nie sú vhodné pre pečenie, kedy je nutná karamelizácia a zhnednutie jedla.
Používa sa v polovičnom množstve ako med (je dvojnásobne sladšie).
Zloženie: sirup z agáve
Krajina pôvodu: Česká Republika