Otváracie hodiny
Blog

Zakázané potraviny pre celiatikov

 

Človek,  ktorý je zdravý a netrpí celiakiou sa netrápi tým, čo a kedy zje, či má potravina lepok, alebo je bezlepková. Začne jesť všetko čo mu príde pod ruky. Ako náhle začne mať nejaké zdravotné ťažkosti, tak už musí študovať, čo môže a čo nemôže jesť. Číta zloženie potravín a rozlišuje,  ktoré potraviny sú pre neho vhodné a ktoré zakázané. Pre celiatikov je jedinou a zatiaľ najúspešnejšou liečbou bezlepková diéta, ktorú je treba   dodržiavať. Vyhnúť sa lepku nie je až také jednoduché. Lepok sa nachádza  napr. v pečive, cukrovinkách, cestovinách a v mnohých potravinách  aj tam kde by sme ho ani nečakali. Je to aj v pudingovom prášku, omáčkach, horčici, kečupe, mäsových výrobkoch, v alkohole, v niektorých syroch, zmrzline či cukre.

 

 

 

Medzi zakázané potraviny patria:

 

Obilniny -  pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut, tritikale  a výrobky z týchto obilnín vyrobené ako  keksy, piškóty, cukríky, strúhanka a obaľovacie zmesi  !!! Poznáme aj obilniny vhodné pre celiatikov !!!

 

Mäsové výrobky  párky, paštéty, šunka, salámy, údené výrobky

 

Polotovary - instantné polievky, ryby v paradajkovej omáčke

 

Dochucovadlá – omáčky, (aj sójové omáčky, Shoyu )kečup, bežná horčica,  koreniace zmesi, bujóny, vegeta, majonézy, dressingy a pod. 

 

Ostatné -  strúhanka na obaľovanie, zmrzliny, mäkké aj tvrdé syry,  pudingy, práčok do pečiva, (kypriaci), jogurty, detské krémy a výživy, nutela, nugeta, nátierkové a ochucované maslá, kupované džemy, marmelády, žuvačky, instantné kávy, alkohol,  pivo, ba dokonca aj lieky obsahujú prísady, či stabilizátory s obsahom lepku. Pozor si dávajte aj na práškový cukor do ktorého sa často pridáva ako bieliaca a protihrudkujúca látka z pšeničného škrobu.

 

 

Pri kupovaných výrobkoch je potrebné sledovať zloženie potravín s obsahom Éčiek:

 

150, 620, 621, 622, 623, 624, 625, 965, 1100, 1400, 1401, 1402, 1404, 1405, 1410, 1412, 1413, 1414, 1420, 1421, 1450.

Niekedy sú uvedené éčka nahradené slovným pomenovaním. Najčastejšie sa vyskytujúce sú rôzne druhy glutamanov alebo škroby, pri ktorých nie je uvedený pôvod iba to, že je to rastlinný škrob a teda môže ísť o pšeničný škrob.

 

Potencionálny zdroj lepku, ktorý sa dá zistiť zo zloženia výrobku: cereálie - najčastejšie sú pšeničné, farbivá - napr. E150 je karamel, slad, ktorý sa vyrába z obilnín, hydrolizovaný rastlinný proteín HPP, vláknina, ktorá  môže pochádzať zo zakázaných obilnín.

Ak nie je na potravine presne určený pôvod prísady, ide o potencionálny zdroj lepku a radšej ich necháme v predajni.

Zakázané potraviny