Blog

Boršč

16.05.2019

Boršč

6 porcií

 

Ingrediencie

200 g hovädzieho alebo bravčového mäsa, poprípade polovicu jedného a polovicu druhého

50 g slaniny

100 g hlávkovej kapusty

200 g zemiakov

60 g mrkvy

30 g petržlenu

30 g zeleru

100 g cvikly

40 g masti

40 g cibule

2 strúčik cesnaku

20 g paradajkového pretlaku !!! Celiatici použijú vhodný pre celiatikov

1 bobkový list

3 štipky rasce

Čierne korenie

Himalájsku soľ

Ocot  !!! Celiatici použijú ocot vhodný pre celiatikov. Ja odporúčam jablkový, alebo vinný.

Vývar z mäsa a pitnú vodu

200 g kyslej smotany na zdobenie polievky

 

Postup

Na masti som orestovala cibuľu, pridala na kocky nakrájanú slaninu, cesnak, mrkvu, petržlen, zeler, zemiaky, cviklu a kapustu nakrájanú na jemné rezance.

To celé som zaliala vývarom z mäsa, ktoré som uvarila do mäkka.  

Polievku som osolila, okorenila mletým čiernym korením (peprom), bobkovým listom, rascou a paradajkovým pretlakom a ďalej som varila do mäkka.

Uvarené mäso z vývaru som nakrájala na menšie kocky, pridala ku skoro uvarenej zelenine a ešte spolu krátko povarila.

Polievku som podľa chuti okyslila octom. Na tanieri dozdobila kyslou smotanou rozmiešanou so soľou, cesnakom, pažítkou a petržlenovou vňaťou.

 

Tip

Moja rada

Ak použijete jablčný ocot, bude polievka vhodná aj pre bezlepkárov.

!!! Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov

 

Boršč

 

ruský boršč

 

polievka

 

polievky

 

polievky recepty

 

recepty na obed

 

Borščova polievka

 

Borščové polievky