Otváracie hodiny
Blog

Zemiaky

24.07.2017

Zemiaky

Zemiaky patria medzi najvýznamnejšie poľnohospodárske plodiny majú lahodnú a jemnú chuť, ktoré sú kladným prínosom pre naše zdravie, preto najväčšími lahôdkami bývajú najjednoduchšie zemiakové pokrmy. Čím ich obyčajnejšie pripravíme, tým sa nám chutnejšie odmenia na tanieri. Pôvodnou oblasťou výskytu zemiakov sú podhorské a horské oblasti Ánd v dnešnom Peru. V súčasnosti sa pestujú ako poľnohospodárska plodina prakticky na celom svete s výnimkou trópov, arktických a subarktických oblastí. Na Slovensko sa zemiaky dostali ešte neskôr, pravdepodobne okolo roku 1654 - prvýkrát sa o nich však zmienil až mních Cyprián z Červeného Kláštora v Pojednaní o poľnohospodárstve na Spiši z roku 1768.
Vtedy ešte neboli tak populárne a využívali sa hlavne ako krmivo pre zvieratá.



Čo obsahujú

Zemiaky sú našim najbohatším zdrojom škrobu, ale aj zdrojom vody, bielkovín, minerálnych látok a vitamínu A, B a C. Taktiež sú dobrým zdrojom vlákniny a sacharidov. Pretože v jednom jedle zjeme asi 300 g zemiakov, ich konzumácia je pre naše zdravie veľmi významná a tvoria dôležitú súčasť nášho jedálneho lístka.


.
Čo dokážu


Zemiaky podporujú rast a vývoj, posilňujú svaly, čo je dôležité pre deti a dospievajúcich. Čerstvá šťava zo surových zemiakov spolu so šťavou z kyslej kapusty (asi pól litra denne lieči žalúdočné a dvanástorníkové vredy, zápaly žalúdka, hemoroidy a prekyslenie organizmu vrátenie pálenia záhy.


Na čo ich použiť

Zemiaky majú v kuchyni naozaj všestranné využitie. Môžeme ich použiť ako prílohu, hlavné jedlo, ako súčasť šalátov, polievok, ale aj sladkých jedál. Najskôr zemiaky umyjeme a potom nakrájame. Ak sme ich ošúpali priveľa, odložíme ich do nádoby s vodou do chladničky.
Najľahšie zemiaky sú len maslom omastené s troškou kmínu a himalájskej soli. Ak máme na prípravu viac času môžeme ich popučiť, pripraviť zemiakovú kašu, zemiakové noky, pečené zemiaky, hranolky alebo napríklad aj gratinované zemiaky. Zemiaková polievka, zemiakový šalát, zemiakové placky, halušky alebo francúzske zemiaky, aj toto všetko sa dá pripraviť z obyčajných zemiakov.  Máte chuť na sladké? Tak potom zemiakové guľky s ovocím, zemiakové šišky alebo zemiakové šúľance s makom. Radi experimentujete, tak potom vyskúšajte pridať rôzne bylinky (bazalku, tymian, rozmarín,) a koreniny, napríklad do zemiakovej kaše alebo pečených zemiakov, ktoré dodajú zemiakom úplne inú chuť.

Nie je pravda, že po zemiakoch sa priberá, veď jeden veľký zemiak energetický zodpovedá menšiemu jablku alebo pomaranču.

 

Zemiaky