Otváracie hodiny
Blog

Šošovicová polievka

 

Ingrediencie

 

150 g šošovice

80 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler, kaleráb)

20 g cibule

150 g zemiakov

40 g masti

20 g hladkej múky

Vodu

Himalájskej soli

Mleté čierne korenie

Bobkový list

Petržlenová, zelerová alebo ligurčeková vňať

100 g údenej  klobásy

50 g údeného kolena

Smotanu

Ocot

 

Postup

Šošovicu preberiem a umyjem, namočím do studenej vody na 2 – 8 hodín, alebo nechám vo vode od večera do rána.

Vodu zlejem a šošovicu varím do mäkka v čistej vode bez solenia.

Pridám pokrájanú zeleninu, zemiaky, údené koleno a klobásu.

Z masti a múky pripravím zápražku.

Zápražku primiešam po častiach do vriacej polievky, posolím, pokorením a varím.

Mäkké mäso a klobásu vyberiem, nakrájam na menšie časti a vložím späť do polievky.

Polievku odstavím a nakoniec primiešam smotanu, dochutím octom.

Posypem bylinkami, petržlenovou, zelerovou, ligurčekovou vňaťou, alebo čerstvým rozmarínom, či  oreganom.

 

Tip

Moja rada

Do tejto polievky si môžete pridať morskú riasu wakame, alebo kombu a varte aspoň 10 minút. Ak máte stonkový zeler a cuketu, tak ich nakrájajte, pridajte do polievky a varte už len 5 minút, aby sa Vám z toho neurobilo také mäkké blato. V letnom období polievku dochuťte čerstvou bazalkou a dozdobte kvietkami.

šošovicová polievka