Šošovicová polievka
	 
	Ingrediencie
	 
	150 g šošovice
	80 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler, kaleráb)
	20 g cibule
	150 g zemiakov
	40 g masti
	20 g hladkej múky
	Vodu
	Himalájskej soli
	Mleté čierne korenie
	Bobkový list
	Petržlenová, zelerová alebo ligurčeková vňať
	100 g údenej  klobásy
	50 g údeného kolena
	Smotanu
	Ocot
	 
	Postup
	Šošovicu preberiem a umyjem, namočím do studenej vody na 2 – 8 hodín, alebo nechám vo vode od večera do rána.
	Vodu zlejem a šošovicu varím do mäkka v čistej vode bez solenia.
	Pridám pokrájanú zeleninu, zemiaky, údené koleno a klobásu.
	Z masti a múky pripravím zápražku.
	Zápražku primiešam po častiach do vriacej polievky, posolím, pokorením a varím.
	Mäkké mäso a klobásu vyberiem, nakrájam na menšie časti a vložím späť do polievky.
	Polievku odstavím a nakoniec primiešam smotanu, dochutím octom.
	Posypem bylinkami, petržlenovou, zelerovou, ligurčekovou vňaťou, alebo čerstvým rozmarínom, či  oreganom.
	 
	Tip
	Moja rada
	Do tejto polievky si môžete pridať morskú riasu wakame, alebo kombu a varte aspoň 10 minút. Ak máte stonkový zeler a cuketu, tak ich nakrájajte, pridajte do polievky a varte už len 5 minút, aby sa Vám z toho neurobilo také mäkké blato. V letnom období polievku dochuťte čerstvou bazalkou a dozdobte kvietkami.
	 
	
	 
	