Blog

Bielkoviny

12.02.2017
Bielkoviny
 
Bielkoviny (proteiny) sú podstatou života. Tieto bielkoviny sú prítomné kdekoľvek je v prírode život a v akomkoľvek vývojovom štádiu.
Bielkoviny sú zdrojom životne dôležitých aminokyselín, ktoré organizmus potrebuje pri stavbe vlastných bielkovín.
 
Bielkoviny delíme na: 
živočíšneho pôvodu, tam patrí červené mäso, kuracie, ryby (losos, tuniak) 
 
a na bielkoviny rastlinného pôvodu, tu patrí sója,(fermentované produkty), strukoviny (hrach, fazuľa, šošovica). Bielkoviny patria spolu s tukmi a sacharidmi medzi hlavné živiny, ktoré inými  živinami nie je možné nahradiť.
Zásobiť naše telo dostatočným množstvom bielkovín znamená, že naše orgány budú pracovať naplno.
 
Hlavným zdrojom bielkovín
je mäso, vajcia, mliečne výrobky, nutrične dostačujúce sú aj bielkoviny získané z rastlinnej stravy.
 
 
 
Podľa správnej a zdravej výživy k bielkovinám pridávajte dostatok zeleniny. Dvoma  dávkami zeleniny denne sa vyvarujete rôznym ochoreniam.
 
Vhodné je kombinovať:
1. bielkoviny, tuky a zeleninu alebo 
2. sacharidy, tuky a zeleninu.
 
Všeobecne platí, že ak chcete nabrať svaly, musíte zvýšiť množstvo bielkovín v strave.
Ak máme dostatok bielkovín v krvi, vieme sa lepšie sústrediť a budeme šťastnejší a výkonnejší. Príliš veľké množstvo bielkovín naraz neprináša žiaden úžitok.
 
 
Bielkoviny zdroje