Blog
Kakao
 
Kakao sa podávalo už  vládcom na kráľovskom dvore ako afrodiziakum a dnes ho pijeme ako zdraviu prospešný liek aj ako hormón šťastia. Kakao má rôzne odtiene, kvalitné má tmavo hnedú a poznáme aj odtieň červenej s horkou chuťou, svetlé aj tmavé.
Kakao sa vyrába zo semien plodov kakaovníkov, t.j. bôbov. Tie sa  pražia, drvia a melú. Z kakaového tuku, ktorý je mimochodom veľmi vzácny sa vyrába čokoláda. Kakaové maslo je zas veľmi lahodné a najmä zdravé. Vôňa dobrého kakaa je silne aromatická.
 
Čo obsahuje
 
Kakao obsahuje množstvo blahodárnych minerálov, vitamínov a antioxidantov, vlákninu, sacharidy, bielkoviny, tuk, vodu, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, mangán, sodík, selén, cholín, luteín, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamín B, E, K, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú.
 
Účinky kakaa
 
Kakao mleté alebo kakaové bôby majú v sebe veľa cenných látok, vitamínov, minerálov, ktoré pomáhajú proti únave,  pri zvýšenej horúčke, angíne, srdcových problémoch, anémii, problémy  s črevami a obličkami, vychudnutosťou, či dýchacími problémami. Pozitívne vplýva na našu odolnosť voči chorobám. Vyrovnáva cukrom vyvolanú kyslosť v ústach a chráni tak zuby pred zubným kazom. Pri chudnutí sú kakaové bôby chutnou a plnohodnotnou potravinou, no nesmiete to s nimi prehnať.
 
Kakaové bôby môžete jednoducho pridávať do jedál, kde sa Vám hodia. Ak práve nechudnete, tak môžete kakaové bôby jesť aj 5 krát do týždňa, sú lahodne horké a ľahko sa rozhryzú.
Kakaové bôby pridávajte pokojne do jogurtu, kaší, tvarohu, koktailu, ovocného šalátu, koláča, zmrzliny, torty, alebo ich jedzte samostatne.
 
 
 
kakao
 
 
Kakao