Hruška
	 
	Slovensko sa pýši svojimi vlastnými odrodami tohto všadeprítomného a tak zdraviu prospešného ovocia. Pribinova hruška, jedna zo zimných odrôd hrušiek, bola napríklad vyšľachtená v Bojniciach a hruška Nitra zasa patrí k skorým augustovým odrodám s krátkou dobou skladovania. Aj u našich západných susedov patrí hruška k pevnej súčasti miestneho poľnohospodárstva, vďaka čomu prišli bratia Česi na trh s odrodou Bohemica, zelenou hruškou odolnou voči mrazu s dlhým obdobím skladovania. U nás sa hruška nachádza skoro v každej záhrade.
	 
	Zdroje
	 
	Hruška je zdrojom vody, vitamínov C, B, a minerálov ako fosfor / P/, zinok, draslík. Sú cenným zdrojom kyseliny listovej, ktorá podporuje krvotvorbu. 
	 
	Účinky 
	 
	- Podporuje a spevňuje cievy
	- Pôsobí na funkciu žalúdka 
	- Zlepšuje  činnosť srdca
	- Pôsobí močopudne
	- Napomáha pri vyplavovaní toxínov von z tela
	- Mierne znižuje tlak
	- Urýchľujú peristaltiku čriev
	 
	Ak ste fanúšikom kvalitných syrov, skúste si na večeru naservírovať plátky hrušky s kozím alebo s modrým plesňovým syrom. K takémuto večernému občerstveniu sa výborne hodí aj  zopár bobuliek tmavého hrozna.
	Svojím deťom môžete zadovážiť kvalitnú ovocnú desiatu bez chemických prídavkov. Hrušky sú navyše rýchlym zdrojom energie a vitamínu C a patria medzi najmenej dráždivé potraviny, ktoré nevyvolávajú alergie a môžu ich konzumovať aj celiatici.
	Hrušky majú v gastronómii široké využitie. Okrem tekutej formy: muštov, sirupov, džúsov,  sú obľúbené v ovocných aj iných šalátoch, často ich nájdeme ako súčasť pečených i nepečených dezertov. Absolútnu harmóniu chutí vytvára hruška so syrmi a skvelo chutí s akýmkoľvek mäsom.
	 
	Recept
	 
	Ak máte chuť na niečo zaujímavejšie a radi by ste hrušky zakomponovali do hlavného chodu, skúste si pripraviť napríklad šalát z nasledujúcich ingrediencií, ktoré jednoducho zmiešate v miske:
	 
	 
	Hruškový šalát
	 
	Ingrediencie
	 
	1 na tenko pokrájaná hruška
	2 šálky tmavej listovej zeleniny /kapusta, šalát, špenát/
	1 šálky žeruchy
	1 šálky pokrájaného póru
	1 šálky rozdrvených vlašských orechov
	2 PL olivového oleja
	1 ČL medu
	 
	Postup
	 
	Hrušky nakrájame, vložíme do misky, pridáme  posekanú zeleninu, žeruchu a pór. Posypeme rozdrvenými orechami, polejeme olivovým olejom a vmiešame med. Všetko zľahka premiešame a podávame. Dobrú chuť!