Blog

Tritikale

07.09.2017
Tritikale 
 
po česky žitovec
 
Je to obilovina hybrid pšenice a raže a dnes sa používa nielen ako vynikajúce krmivo pre zvieratá, ale vyrábajú sa z nej cereálne  potraviny  pre zdravú výživu. 
 
 
Zdroj
 
V tritikale sa nachádza dvakrát väčší podiel vlákniny ako v pšeničnej múke. A taktiež obsahuje viac esenciálnych  aminokyselín (cysteín, lyzín, metionín) a mikroelementy,  ktoré sú dôležité pre správny priebeh metabolizmu ( zinok, meď, nikel, kobalt, selén), ako aj obsah vitamínov, skupiny B a E je skoro dvakrát väčší.
V zahraničí si ho cenia najmä pre jeho vysoký obsah bielkovín a priaznivú skladbu aminokyselín, najmä lyzínu. V Kanade ho  využívajú pre výrobu whisky.
 
Pre ľudí, ktorí majú alergiu na lepok v potravinách je tritikale nevhodnou potravinou.
 
Tritikale