Blog

Olivy | oliva

12.11.2017
Olivy 
 
 
Olivy slúžia ako kvalitný zdroj vitamínov a minerálov nevyhnutných na posilnenie imunity. Navyše preventívne pôsobia proti vzniku srdcovo-cievnych ochorení.
Zelené, čierne, fialové alebo hnedé, veľké či malé olivy sú dôležitou súčasťou správnej životosprávy rovnako ako iné druhy ovocia a zeleniny. Hoci sa u nás nepestujú, nie je problém si ich kúpiť v ktoromkoľvek ročnom období.
Ak si myslíte, že čierne olivy pochádzajú z iných druhov olivovníkov než tie zelené, ste na omyle. Rozdiel je len v zrelosti. Farba olív, ktoré sa dostanú na váš stôl, závisí od toho, v akom momente ich obrali. 
Zelené olivy sú slanšie, pretože keďže v čase oberania nie sú celkom zrelé, dlhšie si poležia v slanom náleve. Čierne sa vyznačujú mäkkosťou, sladšou chuťou a ľahším rozplývaním sa na jazyku.
Iné druhy olív sa používajú na výrobu olivového oleja a iné sú určené na konzumáciu. Stolové olivy sa ľahšie oddeľujú od kôstky a sú oveľa dužinatejšie, kým tie, z ktorých je neskôr olej, obsahujú viac tuku a dužina pevne obopína kôstku. 
Olivový olej obsahuje vysokú koncentráciu polyfenolov, ktoré majú pozitívne účinky na telo práve vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam.
 
 
Čo obsahujú
 
Bielkoviny, sacharidy, vlákninu, vodu, tuk, vápnik, selén, železo, meď, horčík, fosfor, draslík, sodík, luteín, betakarotén, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamín A, B, E, K a kyselina listová
 
 
Účinky na zdravie
 
- Zvyšujú obranyschopnosť tela
- Chránia bunky pred rakovinovým bujnením
- Regenerujú bunky
- Má antiseptické účinky – chráni pred infekciami a zápalmi
- Lieči kožné poranenia a choroby
- Urýchľujú metabolizmus
- Zabezpečujú zdravé a pevné kostné tkanivo
- Prevencia Osteoporózy
- Zlepšujú vyprázdňovanie
- Znižujú vysoký cholesterol
- Znižujú vysoký krvný tlak
- Pôsobia na cievy 
- Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam
- Prevencia proti ochoreniam obličiek a močových ciest
- Prečisťujú obličky a močové cesty
- Detoxikujú celý organizmus
- Prevencia proti rakovine
- Udržiavajú napnutú a hebkú pokožku
- Spomaľujú prejavy starnutia
 
Olivy pomáhajú urýchliť metabolizmus, trávenie, zvyšujú obranyschopnosťa chránia telo pred chorobami. Keď budete konzumovať olivy popri kvalitnej strave ako doplnok vyváženého stravovania aspoň 4 – 5 krát do týždňa po 5 kúskoch, tak budete čoskoro zdravší ale aj chudší a pritom nezabúdajte na pravidelný, každodenný pohyb.
Z olív sa vyrába zdravý olivový olej, ktorý by mal byť súčasťou každodenného jedálnička.
Olivy sa napĺňajú desiatkami druhov plniek a sú  prirodzene bezlepkové. 
 
 
olivovy  | olivové chuťovky | oliva
 
 
Olivové očká recepty
 
 
olivy | zelenina | olivoe ocka | syrova rolada