Blog
Muškátový orech
 
 
patrí medzi najpoužívanejšie prírodné afrodiziaká. Stačí ho prisypať do jedla určeného na romantickú večeru a o „správnu náladu“ budete mať postarané.
 
 
Zdroje
 
Muškátový orech je dobrým zdrojom minerálov, horčíka, medi, fosforu, železa, mangánu, draslíka, antioxidantov, vitamínu A, C, kyseliny listovej, riboflavínu a niacínu.
 
Liečivé účinky
 
Korenie muškátového orecha pomáha pri týchto zdravotných problémoch
• pôsobí antibakteriálne a protizápalovo
• poruchy pečene
• problémy s potením
• nadúvanie
• lieči dnu
• odvodňuje
• zlepšuje krvný obeh
• činnosť srdca
• priaznivo pôsobí na nervový systém
• pomáha liečiť bronchitídu
• na zmiernenie problémov s prieduškami
• podporuje zdravé dýchacie cesty
• pri reume
• kŕčoch
• vhodný pri tráviacich problémoch, nadúvani
• navodzuje lepší spánok
• odstraňuje migrény
• vhodné aj pri hnačke
• podporuje imunitný systém
• priaznivo pôsobí na nervový systém
• muškátový olej prospieva zapáleným ďasnám
• pomáha pri škvrnách od slnka a nedokonalostiach pleti – stačí zmiešať trochu muškátového orecha s mliekom, chvíľu nechať pôsobiť a následne zmyť vodou
 
Dávkujete ho opatrne, aby na jednej strane pomáhal, no a na druhej strane pôsobí pri nadmerných dávkach ako droga. 
Denne sa môže zjesť maximálne 1 malej kávovej lyžičky tohto korenia, pretože pri väčších dávkach by mohlo vyvolať nevoľnosť. Predávkovanie je veľmi nebezpečné a jeho príznaky odznievajú aj niekoľko dní. Neberte to na ľahkú váhu, pretože muškátový orech sa radí medzi halucinogény, resp. narkotiká a vo veľkých dávkach pôsobí jedovato.
Muškátový orech obsahuje 30% oleja, 30% škrobu a až do 15% silíc (napr. myristicín a elemicín). Práve tie zapríčiňujú spomínané halucinogénne účinky. Muškát však môžete nájsť aj v dobrom víne. Jeho výnimočná vôňa a chuť tvorí súčasť viacerých odrôd kráľovského moku. Zvýrazňuje napríklad chuť vína Müller Thurgau, Irsai Oliver, no najmä muškátových odrôd - Moravský Muškát, či Muškát Ottonel.
Muškátový orech sa hodí do Muškátovým korením môžete ním dochutiť množstvo pokrmov.
 
 
Použiť ho môžete do:
 
jahňaciny, baraniny, štipľavých jedál, vaječných a syrových pokrmov, no rovnako zvýrazní aj chuť tých sladkých. Veľmi obľúbeným je v súčasnosti napríklad v Holandsku, no s obľubou ho používajú aj Taliani, či Arabské národy. Chutnejšími dokáže urobiť aj medovníčky, či rozličné ovocné koláče.
Muškátový orech pomôže aj pri bolesti brucha: obsahuje esenciálne oleje a ďalšie výživné látky, ktoré fungujú ako liek pri problémoch s bolesťami brucha a žalúdka. Pomôžu aj pri hnačke. Vyskúšajte nasledovný recept: Každé ráno niekoľko týždňov pridávajte do svojich raňajok, napríklad ovsenej kaše alebo musli, nastrúhaný muškátový orech. Nie viac ako pol čajovej lyžičky (väčšie množstvo môže spôsobiť nevoľnosť).
 
 
Muškátový orech pri problémoch so zaspávaním:
 
Nanešťastie niektorí ľudia majú problém večer zaspať, prehadzujú sa, no ten spánok nie a nie prísť. Ak aj vy patríte k takýmto ľuďom, potom by ste mali zaradiť do svojho jedálnička muškátový orech, ktorý pomôže vyriešiť problém so zaspávaním. Vyskúšajte si dať pred spaním nápoj z teplého mlieka a muškátového orieška. Nastrúhajte si štipku muškátového orecha a pridajte si ho do pohára teplého mlieka. Mlieko obsahuje tryptofán, ktorý zvyšuje v tele hladinu hormónu serotonínu – prinášajúceho spánok. Muškátový orech pomáha udržiavať dlhšie stabilnú hladinu serotonínu a môže pomôcť k rýchlejšiemu zaspávaniu.
 
Doporúčané denné dávkovanie
Denne môžete zjesť maximálne 1 malej kávovej lyžičky tohto korenia, pri väčšom množstve vyvoláva nevoľnosť.
Okrem toho obsahuje mastné oleje, škrob, pektín a farbivá.
 
Muškátový orech obklopuje (podobne ako marhuľu) mäsovitý, červený miešok, ktorý po usušení dostáva žItočervenú farbu a do predaja prichádza pod názvom muškátový kvet, macis (Flos macidis). 
 
Obidve tieto koreniny možno mnohostranne použiť postrúhané alebo roztlčené, ale používame ich iba v malom množstve. Ochucujú sa nimi, polievky (najmä mäsová), prívarky (špenát a pod.), sekané mäso a divina, mäsové halušky, omáčky, teplé syrové pokrmy, pekárenské a cukrárske výrobky. Vynikajúcu chuť dávajú zemiakovým šiškám, na masti pečeným rybám, hubovým alebo vaječným kroketám. Veľmi zaujímavú, pikantnú chuť dávajú zemiakovému a zelerovému šalátu. Pri správnom dávkovaní môžeme nimi okoreniť aj diétne jedlá pre ľudí so slabým žalúdkom, lebo majú známe liečivé účinky pri poruchách trávenia a nadbytku žalúdkovej kyseliny. 
Holanďania ho pridávajú do zemiakovej kaše, bielej kapusty. Taliani ním dochucujú miešanú zeleninu, omáčky, cestoviny. Muškátový orech má široké použitie aj pri príprave mäsa a dezertov.
Treba dbať na to, aby sa potrebné množstvo nastrúhalo vždy bezprostredne pred prípravou jedla, tak sa nestráca aróma. Zostávajúci muškátový orech môžeme odložiť, a v prípade potreby opäť nastrúhať iba potrebné množstvo. Tento muškátový oriešok môžu používať aj celiatici.
 
 
Muškátový oriešok