Otváracie hodiny
Blog

Cesnakové mlieko

Cesnakové mlieko je náš tradičný slovenský recept proti kašľu, nádche a prechladnutiu. Je vynikajúci pre celkové zdravie a funguje ako liek. Obsahuje vitamíny, minerálny, vlákninu.

 

Recept 

 

Ingrediencie

 

250 ml  mlieka

10 - 12 strúčikov cesnaku

1 lyžičku medu

 

Postup

Mlieko zohrejeme na 80 °C potom pridáme 10 strúčikov roztlačeného cesnaku, hrniec prikryjeme, po 10 minútach precedíme, potom dochutíme medom a vypijeme.  Pripravujeme ho čerstvý.

 

 

Cesnak Allium

je zdrojom alicínu a selénu.  Má vysoký obsah vitamínov A, B1, B2 a C. Cesnak má silné antibakteriálne a antivírusové účinky. Cesnak znižuje cholesterol, pomáha tráveniu a dokáže vyčistiť organizmus od parazitov. Znižuje riziko výskytu nádorových ochorení a znižuje hladinu cukru v krvi. Napomáha vykašliavaniu pri ochorení  horných dýchacích ciest. Cesnak je ako zelenina, korenina a liečivá rastlina. Pri narušení bunečnej steny kuchynského cesnaku sa silica nazvaná alicín mení na kyselinu pyruvovú a kyselinu dipropensulfenovú, ktoré sa hneď transformujú na alicín.  Alicín na vzduchu oxiduje. Vďaka tejto reakcii vzniká charakteristická cesnaková aróma, ktorá patrí medzi charakteristické arómy jedál z kuchýň celého sveta. Cesnak kuchynský sa používa ako prísada v surovom stave, ako aj prísada varených jedál, studených a varených omáčok, alebo  na výrobu extraktov v (olivovom) oleji, vo forme rôznych pást z čistého nasoleného cesnaku alebo aj v zmesiach s paradajkami, zázvorom. Najliečivejší je so zeleným pruhom v strede. 

Cesnakové mlieko