Blog

Dula

10.01.2018
Dula
 
Je to ovocie tak trochu zabudnuté a pre niekoho čosi nové. Tvarom podobné  jablku, alebo  hruške. Dula rastie na menších opadavých stromoch  niekde už len v starých záhradách alebo vinohradoch.  Je zelenej, podľa zrelosti až žltej farby.  Potrebuje veľa slnka a dostatok vlahy,  preto rastie viac v južných oblastiach Slovenska.
Možno ich poznáte skôr pod ľudovými názvami ako gdula, guňa alebo bižalma. Dule ľudia pestovali zrejme ešte pred jabloňami a u starovekých grékov kde bola dula rituálnym darom na svadbách, ako symbol zdravia a plodnosti. Dula je malý listnatý strom, ktorý sa častokrát pestuje nielen  kvôli  ovociu, ale aj pre kvety,  ktoré sú svetlo ružové.  Plody sú podobné jablku.
 
 
Zdroje
 
Dule sú výborným zdrojom vitamínu C, A, D, E, B a tiež ďalších nášmu zdraviu osožných látok (obsahujú sacharidy, najmä fruktózu, tiež ovocné kyseliny, pektíny, triesloviny, aromatické silice a minerálne látky ako sodík, vápnik, draslík,  železo, meď, horčík, selén, fosfor, zinok a vodu. Významný je hlavne obsah pektínu, ktorý je potrebný pri zaváraní iných druhov ovocia, ktoré obsahujú málo pektínu.
 
 
Účinky
 
Používali ju už v ľudovej medicíne pri žalúdočných ťažkostiach  ako aj  proti hnačke a plynatosti. Tepelne spracované plody sú vhodné na zlepšenie trávenia a upokojenie žalúdka.Sú výborným zdrojom  vlákniny, ktorá má mierne laxatívne účinky prospešné pre črevá. Odstraňujú hlieny, napomáhajú  pri kašli, prechladnutí a reume. V dule sa nachádzajú antioxidačné zlúčeniny,  ktoré zabraňujú rozvoju niektorých druhov rakoviny.
 
 
Použitie
 

Dula dozretá voľne na parapetnej doske pod vplyvom slnečných lúčov začne uvoľňovať jemnú arómu vanilky, citrusov a jabĺk. Dulu očistíte a dajte variť. Pri varení začne ešte viac vypúšťať krásnu vôňu. Žltobiela farba dule sa zmení na krásnu ružovú. Dužina duly obsahuje pektín, ktorý je potrebný pri zaváraní rôznych druhov ovocia.

Plody dule sa používajú pri zaváraní kompótov, džemov, želé, muštu, vína , destilátov aj na sušenie a výrobu syra. V Portugalsku toto ovocie nazývajú „marmelo“ a práve od neho je odvodený  názov marmeláda. Pre ich prenikavú vôňu sa používali do skríň medzi bielizeň ako odpudzovač  molí a  prírodný deodorant.  Kompót z dule je vynikajúci, odporúčam.
 
 
Dula
 
 
Dula