Blog
Petržlen
 
Petržlen je úžasná  koreňová a zároveň liečivá zelenina, z čeľade mrkvovitých, ktorej sestra je mrkva. Mrkva a petržlen majú spoločný tvar koreňa a nadzemnú časť. Vo farbe sú odlišné – mrkva je červená a petržlen je biely. Táto zelenina potrebuje pre svoj dobrý rast a vývoj dobrú priepustnú  pôdu, slnko, teplo a dobrú zálievku.  Z rastliny petržlenu  sa už podľa jej zaradenia používa koreň a aj voňavá vňať. Koreň  petržlenu  dorastá do dĺžky približne 20 – 30 centimetrov, má bielu farbu a kužeľovitý tvar. Petržlenová vňať je tretia v poradí  ako korenina s najvyšším množstvom antioxidantov. Pred ňou je kurkuma a škorica.
 
 
Čo obsahuje?
 
Bielkoviny, sacharidy, tuk, vláknina, voda, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, mangán, meď, selén, omega 3, omega 6 mastné kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, luteín, betakarotén, kyselina listová a kyselina patoténová
 
 
Účinky  na zdravie
 
Znižuje vysoký krvný tlak, cholesterol
Posilňuje imunitný systém
Ochraňuje bunky  pred rakovinovým bujnením
Silné antiseptické, protizápalové účinky 
Antibiotické účinky – znižuje horúčku
Vysoká tvorba červených krviniek
Prevencia anémie, vyvolanie menštruácie
Prevencia  osteoporózy, kostného tkaniva
Močopudný účinok – odvodňuje nadbytočnú vodu
Prečisťuje obličky, močové cesty
Prevencia obličkových kameňov
Podporuje funkciu pečene a štítnej žľazy
Chráni pečeň pred ochoreniami
Podporuje  a  zlepšuje trávenie
Zvyšuje chuť do jedla
Odstraňuje plynatosť
Prevencia kardiovaskulárnych ochorení
Udržuje zdravý nervový systém
Uvoľňuje telo od vplyvu stresu
Žuvanie vňate osvieži  dych  aj po zápachu z cesnaku
Vňať na rany po uštipnutí hmyzom
 
 
Použitie
 
Koreň, listy a semená obsahujú priaznivé silice v liečivom množstve a preto sa rastlina využíva celá, či už do polievok, šalátov, mäsa, na vyprážanie , ako samostatná príloha, na prípravu čaju, šťavy. Listová časť sa využíva na ozdobenie  významných, chuťových,  estetických doplnkov pri  súkromných a oficiálnych hostinách. V dnešnej dobe sa pestuje nielen v záhradkách, ale aj v kvetináči, pretože vňať je estetická a využiteľná v kuchyni po celý rok.
 
 
 
petržlen
 
 
 
petrzlen
 
 
 
petržlen