Víno
Účinné látky sa menia podľa druhu a odrody vína. Víno má najmenej kalórií a veľa zdravotných účinkov.
Zdroje
Hlavnou zložkou vína je voda. Okrem vody, obsahuje vitamíny C, B1, B2, B6, betakarotén, kyselinu listovú, kyselinu pantotenovú, glukózu, fruktózu, etanol, enzýmy, resveratrol, ďalšie polyfenoly a minerálne látky – najmä vápnik, železo, meď, mangán, horčík, draslík, chróm či kremík a zinok. Obsah alkoholu vo víne sa pritom pohybuje v rozmedzí 12 – 15 %.
Víno má mnohé pozitívne prínosy na organizmus, je to iba vtedy ak ho pijete striedmo, ako ja hovorím všetko s mierou. Pri primeranej konzumácií víno bojuje proti voľným radikálom, podporuje krvotvorbu, trávenie, mierne riedi krv. Je prevenciou proti srdcovým chorobám, spevňuje cievy, kosti, vlasy a nechte. Pomáha proti stresu, posilňuje nervovú sústavu. Prečisťuje obličky, regeneruje unavené oči, reguluje krvný tlak a cholesterol.
Víno má málo alkoholu a okamžite spaľuje tuk.
![víno | liečivé účinky vína | biele víno |](https://www.allium.sk/img/94vino.jpeg)
![víno](https://www.allium.sk/img/85vino.jpg)
![víno | vino | liečivé účinky vína | biele víno | červené víno](https://www.allium.sk/img/51vino-2.jpeg)