Príprava domáceho jogurtu
Ingrediencie
1 l mlieka (farmárske)
3 - 4 lyžice bielého jogurtu s kultúrou (kelímok)
Postup
Na sporák si dáme hrniec s mliekom a ohrejeme ho na 80 °C, teplotu kontrolujeme, neustále miešame a odstavíme. Či je mlieko strerilizované a dostatočne zohriate poznáme tak, že po okrajoch sa vytvoria malé bublinky. Mlieko necháme vychladnúť na 40 °C. Poznáme to aj bez teplomera, stačí ak udržíte v mlieku malíček bez toho, aby ste ho museli z teplého mlieka rýchlo vytiahnuť, alebo ak z vonkajšej strany dokážete chytiť hrniec do rúk.
Odoberieme si asi 100 – 200 ml vychladnutého mlieka do misky a vmiešame biely jogurt. Následne zmes vlejeme do mlieka, zamiešame, prikryjeme a dáme odpočívať na teplý radiátor od večera do rána. Ráno máte jogurt krásne tuhý.
Moja rada
Niekto ho má rád čistý a niekto s džemom, alebo s javorovým sirupom. Môžete ho použiť aj na šalát ako odľahčujúcu alternatívu.
Náklady na výrobu vlastného domáceho jogurtu sú minimálne a najmä je zdravší a takýto jogurt deťom chutí.
Tip
Jogurtová kultúra, ktorá sa v mlieku vytvorí sa môže použiť na výrobu nového jogurtu, nemusíte ho už kupovať v obchode. Je vhodný aj pre ľudí s intoleranciou laktózy, pre celiatikov, lebo je bezlepkový.
![jogurt](https://www.allium.sk/img/33jogurt.jpg)
![bazalka jogurt](https://www.allium.sk/img/17bazalka-s-jogurtom.jpg)
![jogurt recept](https://www.allium.sk/img/71jogurt-na-inst--zmensene-IMG_20201206_125537.jpg)
![jogurt](http://www.allium.sk/img/5820181129_012859.jpg)
![Jogurt](http://www.allium.sk/img/7620181202_221739.jpg)
![jogurt](http://www.allium.sk/img/3620181129_010136.jpg)
![jogurt](https://www.allium.sk/img/79jogurt.jpg)