Otváracie hodiny
Blog

Jablková štrúdľa

 

Ingrediencie

Na cesto:

350 g pšeničnej múky hladkej

1 vajce

Štipku himalájskej soli

1 PL oleja

Trochu vlažnej vody (1-1,5 dl)

 

Na plnku:

80 g strúhanky

60 g masla farmárskeho

2 kg olúpaných jabĺk

50 g hrozienok

Trochu škorice s cukrom

60 g masla na pomastenie

 

Postup

Z prísad som vypracovala mäkké cesto, ktoré som nechala na pomúčenej doske prikryté teplým hrncom 30 minút odpočívať.

Na stôl som si prestrela obrus, jemne som ho poprášila hladkou múkou a cesto som na  ňom vytiahla.

Na chrbát ruky som si dala roztopené maslo a na ne som si prestrela pripravené odpočinuté cesto, ktoré sa mi pomaličky po rukách rozťahovalo. Ak už bolo v prostriedku tenké tak som ho položila na pripravený obrus a porozťahovala som cesto až bolo všade ku okrajom tenké, až priesvitné.

Roztopeným maslom (pierkom) som pokropila celú plochu cesta, posypala rovnomerne na sucho opraženou strúhankou a na to rozložila na tenko pokrájané jablká, hrozienka a všetko som posypala škoricovým cukrom.

Ešte raz pokropila roztopeným maslom a potom zavinula pomocou obrusa, alebo plachty a dala na plech.

Po povrchu som potrela roztopeným maslom a piekla som v stredne vyhriatej rúre. Počas pečenia som občas ešte potrela roztopeným maslom.

Piekla  som asi 30 minút do zlatista.

Upečenú  štrúdľu môžete podávať teplú, studenú, alebo so zmrzlinou posypanú cukrom.

 

Tip

Moja rada

Postrúhané jablká  pokvapkávam citrónom, robím to preto, aby tak skoro super ovocie nestmavlo. Niekto z jabĺk vytláča šťavu, ale ja ich mám rada viacej šťavnaté. Jablká často krájam nožíkom na tenké kúsky, tak ako ma učila moja babka a  mama, vtedy  je štrúdľa ešte šťavnatejšia a lahodnejšia. Na dochutenie môžete použiť orechy, zlaté hrozienka a dozdobiť z datľovým, slivkovým, agávovým či javorovým sirupom. Často používam do plnky sušené čerešne, višne lebo vitamíny v nich obsiahnuté pôsobia na cievny systém, pistáciové či píniové oriešky podporujú činnosť mozgu.

 

Jablková štrúdľa