Otváracie hodiny
Blog

Kysnuté pečené buchty

Ingrediencie

 

Na kvások

20 g  droždia (t. j. 1/2 kocky)

0,5 dl mlieka

1 ČL cukru

1 ČL múky pšeničnej hladkej

 

Na cesto

500 g múky pšeničnej pohohrubej

2 žĺtka

2 dl mlieka farmárskeho

100 g cukru

Na hrot noža himalájskej soli

1 balíček vanilkový cukor

2 PL masla

1 dl olej na vymastenie pekáča

Ako plnku používam džem, marmeládu, lekvár, tvaroh, alebo mak.

 

Postup

Do hrnčeka si dám droždie, mlieko, cukor a prisypem múku. Všetko zmiešam a nechám na teplom mieste kvások kysnúť.

Do väčšej misky si dám postupne múku, vykysnutý kvások, žĺtka, cukor, vanilkový cukor, alebo vanilku, rozpustené maslo, soľ, mlieko.

Všetko  dôkladne vypracujem na hladké cesto, ktoré sa musí odliepať od steny misky, alebo varešky.

Cesto prikryjem čistou utierkou a nechám kysnúť 45 minút, pokým sa objem nezväčší aspoň o jednu tretinu. 

Vykysnuté cesto vyklopím na pomúčený val a valčekom rozvaľkám na hrúbku 8 mm. Rozvaľkané cesto narežem na štvorčeky 8 x 8 cm a na každý štvorček dám lyžičku plnky - džemu, marmeládu, lekvár - povidlá, tvaroh alebo mak.

Štvorčeky zrolujem na valček a boky zatlačím, aby džem nevytiekol. Pekáč vymastím olejom a zrolované valčeky tesne k sebe poukladám. Nechám 10 - 20 minút podkysnúť.

Pred vkladaním do rúry ich potriem vodou.  Rúru si vyhrejem na 180 °C  a pečiem 30 minút. Po upečení ich natieram cukrovou vodou, alebo ich posypem práškovým cukrom. Pri pečení ich neustále kontrolujem a ak sa odliepajú od steny pekáča a dobre mi zavoňajú vtedy sú upečené.

 

Moja rada  

Ja mám najradšej ako plnku slivkový lekvár je hustý a nerozteká sa tak a nie je až taky sladký. Niekedy používam marhuľový, jahodový a často používam ríbezľový domáci džem. 

 

Buchty s džemom

buchty s džemom

buchty s džemom

buchty

buchty

buchty

buchty

buchty

buchty

buchty

buchty

buchty