Otváracie hodiny
Blog

Vanilka pravá

17.04.2018
Vanilka pravá
 
(latinsky Vanilla planifolia) je rastlina z čeľade vstavačovité (Orchidaceae)
 
 
Bourbon vanilka podľa kráľovského rodu sa neskôr náhodne skrížila s  divou vanilkou a  vznikol nový druh Vanilla Tahitian.
Divé vanilovníky pochádzajú z pralesov Strednej Ameriky. Rastú v zemi a ovíjajú sa ako liány až ku korunám stromov. Vanilkový struk je plod druhu orchidey. Plod je  tobolka (lusk)obsahujúca semená. Plody sa používajú ako korenie, ale nedosahujú kvalitu a arómu plodov z rastlín pestovaných na plantážach. Zamestnanci na plantážach musia kvety  ručne opeľovať a preto sa ich rast prispôsobuje  len  do výšky 2 metrov. Po opelení  kvetov  semeno dozrieva v tobolke približne 9 mesiacov. Zbierajú sa ešte pred dozretím, pretože by praskli a stratili arómu. Najkvalitnejšia vanilka je pôvodom z Mexika a poznali ju starí obyvatelia juhovýchodného Mexika Aztékovia a Toltékovia, ktorí jej dali názov čierny lusk. Čerstvé vanilkové struky nemajú žiadnu chuť ani vôňu. Musia prejsť procesom spracovania, pri ktorom sa uvoľní vanilín so svojou výraznou vôňou a chuťou.  Vanilka má intenzívnu,  výraznú arómu a hnedočiernu farbu.
 
Obsahuje 
 
vodu, bielkoviny, sacharidy, tuk, vitamíny skupiny B, minerály, sodík, vápnik, fosfor, zinok, draslík, horčík, mangán, meď a železo. Je zdrojom omega 3 a omega 6 kyseliny a vanilínu.
 
 
Pôsobí proti stresu, navodzuje dobrý spánok, vynikajúca na dobrú náladu, je dobrý antioxidant, znižuje riziko paradentózy, zápaly, zmierňuje hnačky, zápaly, ochorenia srdca, arteriosklerózu a dokonca aj predčasné starnutie kože a má protirakovinové účinky je skutočné afrodiziakum. Stimuluje pečeň, zabraňuje tvorbe nádorových buniek a chráni pred poškodením DNA.
 
 
Účinky
 
Vanilka dobre poslúži ženám aj v prípade bolestivej, či nepravidelnej menštruácie. Môže pomôcť napraviť menštruačný cyklus, jej esenciálne oleje môžu účinne zmierniť často sa vyskytujúce kŕče brucha. Vanilka má antibakteriálne a antimykotické účinky, je prirodzeným nepriateľom húb a baktérií. Najdôležitejšou súčasťou vanilky sú polyfenoly, vrátane tanínov (trieslovín), ktoré znižujú riziko paradentózy.
 
 
Používa sa
 
v potravinárstve ako príchuť, na okorenenie pokrmov, ale aj v liečiteľstve.  Verili, že povzbudzuje srdcovú činnosť a organizmus. Vanilka sa používa na prípravu sladkého pečiva, krémov, pudingov, čokolády, zmrzliny, vanilkového cukru. Je súčasťou nealkoholických a alkoholických nápojov, tabaku a parfumov. Je výborná k jablkám, hruškám, melónom, jahodám, broskyniam, brusniciam, rebarbore, do mliečnych a smotanových krémov, do jedál z rýb a plodov mora. Kombinuje sa s kardamóm, škoricou, klinčekmi, chilli a šafránom. Vanilkový lusk prevonia cukor a vôňa vydrží dlhšie.
 
 
Skladovanie
 
Vanilkové tobolky skladujeme v dobre uzatvorených nádobách, a tak vydržia viac ako 2 roky. Nádoby pravidelne odvetrávajte, aby tobolky nevyschli. Ak sa vám stane, že  vyschnú, namočte lusky do teplej vody, aby  opäť zmäkli.
 
Vanilka pravá