Blog

Bryndzové pirohy

 

Ingrediencie

Na cesto

500 g polohrubej pšeničnej múky  !!! Celiatici použijú múku vhodnú pre celiatikov       

2 dcl vody

1 vajce

 

Ingrediencie

Na plnku

500 g zemiakov

125 g bryndze

 

Na vrch

Bryndzu

Smotanu

Himalájska soľ do vody na varenie piroh

Pažítku

Slaninu na škvarky

 

Postup

Očistené zemiaky nakrájame na kocky dáme variť so soľou. Uvarené scedíme, roztlačíme, pridáme bryndzu a zamiešame.

Kým sa zemiaky varia nakrájame si slaninu na kocky, ktoré opražíme.

Pevnejšie cesto, tak ako na rezance si vypracujeme z múky, vody a vajca, ktoré rozvaľkáme na 0,5 cm hrúbku a vykrajujeme kolieska do ktorých vkladáme pripravenú zemiakovo - bryndzovú plnku.

Kraje na koliesku  spojíme a vznikne nám polmesiačik, ktorý ešte dozdobíme pritlačením tak,  aby nám plnka nevytiekla pri varení. Takto pripravené pirohy varíme v osolenej vode 5 - 8 minút, pokým nie je cesto uvarené.

Uvarené pirohy vyberieme na lopár a po chvíľke (cca 20 - 30 sekundách) ich prevrátite na opačnú stranu tak, aby obschli,  nevychladli a najmä, aby sa nám nezlepili keď ich budeme podávať. Pirohy posypeme  vyškvarenou slaninou a nakoniec pridáme bryndzu rozmiešanú so smotanou, alebo mliekom a jemne posypem na drobno nakrájanou pažítkou.

 

Moja rada

Na pirohy si môžete dať kyslú pochúťkovú smotanu. Takto pripravené  pirohy servírujete so škvarkami, pohárom mlieka a pažítkou dozdobíme a dodávame telu viac vitamínovminerálov, ktoré dodávajú  silu, energiu  a zabezpečia hladké trávenie, pretože táto bylinka povzbudzuje správnu funkciu čriev a tým dokáže organizmus z prijímanej potravy vyťažiť maximálne množstvo živín.

!!! Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov

 

pirohy

 

pirohy recepty

 

pirohy so škvarkami

 

bryndzové pirohy