Otváracie hodiny
Blog

Sviečková na smotane

 

Ingrediencie

800 g hovädzie predné, alebo zadné

1 ks cibuľa

2 ks mrkva

2 ks petržlen

2 bobkové listy

5 ks nové korenie

6 ks čierne korenie

2 - 3 PL ryžovej múky, ktorá je vhodná aj pre celiatikov 

2 dl mlieka

Himalájskej soli

2 PL bravčovej masti

1 ks citrónu

1 smotana na šľahanie

 

Postup

1. Mäso som v celku umyla, osušila a prešpikovala plátkami slaniny. To znamená, že do mäsa som urobila tenkým špikovacím nožíkom dieru, do ktorej som vsunula úzke a dlhé hranolčeky slaniny. Takto pripravené mäso som zo všetkých strán na masti orestovala. Mäso som vybrala. Do masti som pridala nakrájanú zeleninu. Okorenila, mletým čierným korením, bobkovým listom.

2.  Do orestovanej zelenini som vlažila  mäso, zaliala vodou. Mäso takto zostane šťavnaté. Pridala som himalájsku soľ a pod pokrievkou dusila do mäkka. 

3. Mäkké mäso som vybrala do misky a zeleninový základ som zahustila múkou rozmiešanou v mlieku. Keď sa múka v zeleninovom základe dobre uvarila  zmes som rozmixovala, aby som dostala hladkú omáčku.

4. Omáčku som zjemnila smotanou, dochutila citrónom. Podávala som s knedľou, na tenké plátky nakrájaným prešpikovaným mäsom, omáčkou a na vrchu s kolieskom citróna, brusnicami a červenými ríbezľami.

 

Moja rada

Ak sa Vám zdá omáčka málo sladká pridajte cukor, ja cukor nepridávam, lebo zelenina je sladká. Ak namáte mixér, tak sa dá omáčka prepasírovať cez sitko (hrubšie, jemnejšie). 

!!! Celiatici použijú bezlepkovú múku a bezlepkový knedlík.

 

sviečková na smotane

 

sviečková na smotane

 

sviečková na smotane

 

sviečková na smotane

 

sviečková na smotane

 

sviečková na smotane

 

sviečková na smotane

 

sviečková na smotane

 

sviečková na smotane

 

sviečková na smotane

 

sviečková na smotane