Otváracie hodiny
Blog

Sviečková na smotane

 

Ingrediencie

800 g hovädzie predné, alebo zadné

1 ks cibuľa

2 ks mrkva

2 ks petržlen

1 ks zeler

2 bobkové listy

5 ks nové korenie

6 ks čierne korenie

2 - 3 PL ryžovej múky, ktorá je vhodná aj pre celiatikov 

2 dl mlieka

Himalájskej soli

2 PL bravčovej masti

1 ks citrónu

1 smotana na šľahanie

 

Postup

1. Na masti som orestovala  očistenú, umytú a na kocky nakrájanú zeleninu.

2. Pridala som korenie, bobkový list.

3. Mäso som v celku umyla, osušila a prešpikovala plátkami slaniny. To znamená, že do mäsa som urobila tenkým špikovacím nožíkom dieru, do ktorej som vsunula úzke a dlhé hranolčeky slaniny. Takto pripravené mäso som na zeleninovom základe zo všetkých strán orestovala tak, aby sa bielkovina na mäse zrazila a mäso dostalo bielu farbu. Mäso takto zostane šťavnaté.

4. Mäso som podliala horúcim vývarom, ak vývar nemáte, tak môžete použiť aj pitnú vodou, pridala som himalájsku soľ a pod pokrievkou dusila do mäkka. Môže to trvať aj  2 hodiny. V kuchte by sa mäso uvarilo za 45 minút.

5. Mäkké mäso som vybrala do misky a zeleninový základ som zahustila v mlieku rozhabarkovanou múkou. Keď sa múka v zeleninovom základe dobre uvarila  zmes som prepasírovala  cez sitko tak, aby som dostala hladkú omáčku.

6. Omáčku som zjemnila smotanou, dochutila citrónom a podávala na tenké plátky nakrájaným mäsom, s kolieskom citróna, brusnicami a knedľou.

 

Moja rada

Ak sa Vám zdá omáčka málo sladká pridajte cukor, ja cukor nepridávam, lebo zelenina jesladká.

!!! Celiatici použijú bezlepkovú múku a bezlepkový knedlík.

 

sviečková na smotane

sviečková na smotane

sviečková na smotane

sviečková na smotane

sviečková na smotane

sviečková na smotane

sviečková na smotane

sviečková na smotane