Blog
Vitamín K
 
Málo spomínaný vitamín K je rozpustný v tukoch, tak ako vitamín A, D, a E. Poznáme 3 formy:  vitamín K1, K2 a K3.
Vitamín K je potrebný na správnu činnosť pečene a zrážanlivosť krvi.  Nedostatok sa môže prejavovať veľkými modrinami,  krvácaním z nosa, ďasien, krvou v moči alebo extrémne ťažkým menštruačným krvácaním.
Podporuje vstrebávanie vápnika a vplýva tak na cievy, správny vývoj kostí a zubov.
Kosti sú tak pevné, odolné, menej sa lámu.
Ak chcete predísť chorobám z nedostatku vitamínu K, upravte si rýchlo svoj jedálniček.
 
Kde nájdete zdroj vitamínu K?
 
V zelenej listovej zelenine a niektorých rastlinných olejoch napr. sójový, olivový, repkový. Taktiež sa vyskytuje v majonéze, varenej brokolici, surovej kapuste, špenáte, hlávkovom šaláte, žeruche, petržlene a žihľave. Vitamín K obsahujú aj marhule, zelená fazuľka, zemiaky, fazuľa, hrášok, šošovica, slivky, orechy, mäso a vajíčka.
 
Typ na obed s dostatočným množstvom vitamínu K.
 
Stačí ak si uvaríte, udusíte mäso naplnené vajíčkami a slivkami. Ako prílohu zvolíte zemiaky a k tomu hlávkový šalát pripravený so smotanovou zálievkou, určite vám vitamín K chýbať nebude.
 
 
Vitamín K