Malina 
	Ostružina malinová
	 
	Krík, ktorý rastie v záhrade a má dobrú pôdu dorastá až do výšky  2  m. Pre svoj rast potrebuje veľa vlahy a slnka. Ak toto všetko dostane, tak sa vám odvďačí krásnymi listami a neskôr ešte krajšími bobuľovitými plodmi, ktoré sú ružovej až červenej farby. Čím je farba maliny tmavšia, tým obsahuje viacej farbivá a väčšie množstvo účinných antioxidantov.
	 
	Obsahuje:
	Bielkoviny, tuky, sacharidy a vodu, vlákninu, luteín (antioxidant, farbivo), minerály, vápnik, železo, horčík, sodík, fosfor, draslík, meď, selén, omega 3, omega 6 mastné kyseliny, vitamíny A , B, C, E, K, betakarotén, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú. 
	 
	 
	Z kríka  maliny si môžete nazbierať a sušiť mladé listy a pripraviť si chutný, zdravý čaj plný vitamínov. 
	 
	V zime čaj najčastejšie popíjate pre jeho veľmi dôležité liečivé účinky:
	- pri hojení rán
	- koliky
	- ochorenia dýchacích ciest
	- pri problémoch pôrodu
	- ovocie maliny majú protizápalové a antibakteriálne účinky
	- červené plody podporujú chudnutie
	- podporujú rastu zdravých vlasov a nechtov
	- prevencia proti ochoreniam očí
	- prevencia proti cukrovke
	- podporuje krvotvorbu
	- prečisťuje obličky, močové cesty a pečeň
	 
	 
	Ovocie je najlepšie konzumovať čerstvé. Ak ho máte nadbytok, môžete z neho urobiť kompót alebo chutný džem pre svoje deti, ktorý je ideálnym  liekom hneď na raňajky.
	Z bobuľovitého ovocia maliny sa pripravujú, šťavy, sirupy, ocot a lisuje sa olej. 
	 
	Z 1 litra vinného octu a 500 g malín, ktorý necháte dva týždne odstáť pripravíte malinový ocot. Precedený používate  na kloktanie pri bolestiach hrdla.