Otváracie hodiny
Blog

Paprika

17.06.2017
Paprika
 
Poznáme mnoho druhov tejto zeleniny. 
Každá paprika obsahuje iné druhy látok, preto aj pomáhajú pri rôznym zdravotných ťažkostiach ináč. Papriky sa rozlišujú nielen farbou, ale aj chuťou, pretože to príroda takto jednoducho zariadila.
 
Každá farba však v sebe ukrýva rôzne vitamíny a je tomu aj u týchto paprík. 
Na tanieri by ste mali mať každý deň všetky farby – od zelenej, cez žltú, oranžovú, červenú až po modrú. V každej farbe sa totiž nachádzajú iné živiny, minerály a vitamíny, ktoré spoločne utvoria ucelenú mozaiku všetkých látok, potrebných pre vaše zdravie.
červená paprika, zvaná aj „kápia“, najvyšší obsah vitamínu A a E. Obidva vitamíny sú silné antioxidanty, vďaka čomu chránia naše bunky pred poškodením voľnými radikálmi a pôsobia preventívne proti rakovine. Vitamín A navyše priaznivo vplýva aj na zrak, má význam pre sliznice, ale aj kosti. Vitamín E je dokonca najdôležitejší a najsilnejší antioxidant v tele. Je potrebný pre normálny vývoj a nervovo-svalový systém. Tak isto obsahuje aj vitamín C, ktorého sa v nej ukrýva až podstatne viac ako napríklad v pomarančoch. Taktiež obsahuje až 9 krát viac betakaroténu. Pôsobí preventívne aj proti ochoreniam srdca, či problémom s krvným tlakom.
Čo robiť ak vám paprika spôsobuje tráviace problémy? Mohlo by to byť aj kvôli šupke, ktorú nie každý znáša. A preto dajte šupku preč.
 
Paprika
 
Paprika