Otváracie hodiny
Blog

Mäta pieporná

23.07.2017
Mäta pieporná
 
Mäta ľudovo nazývaná feferminc je obľúbená, sladká s vysokým obsahom mentolu.
Mäta dodáva nápojom a jedlám dobrú chuť, arómu a je plná minerálov ako draslík, vápnik a horčík, ktorý je potrebný pre produkciu v podstate každého druhu bunky v našom tele. 
Má blahodárny, ochranný a tiež zásadotvorný činok. Zvyšuje tiež výživovú hodnotu jedla.
 
Účinky
 
Často sa využíva na liečbu tráviacich ťažkostí, nechutenstve, nadúvaní, syndróme dráždivého čreva a znižovanie prejavov gastritídy.
Mäta chráni našu DNA pred poškodením a degeneráciou spôsobenej napríklad chemoterapiou alebo ožarovaním. Uvoľňuje tiež hlieny v nosových dutinách či prieduškách a pôsobí v nich aj protizápalovo. Používa sa pri nachladení, chrípke, dezinfikuje vzduch, používa sa pri bolestiach zubov, ďasien a využíva sa aj pri príprave zubnej pasty, žuvačky, či cukroviniek.
Mätu by nemali užívať kojace matky, pretože znižuje tvorbu materského mlieka a užívanie mäty znižuje účinky homeopatickej  liečby.
 
 
Použitie
 
Mäta sa najčastejšie užíva vo forme čaju, obľúbeného Mochita, ktorý sa dobre pije v letných mesiacoch, lebo ochladzuje. Ja výborná pri dochucovaní a ozdobovaní rôznych pokrmov, či už  ovocných pohárov, šalátov, alebo aj mäsa, polievok. 
Oveľa efektívnejšia však je, ak za hrsť jej listov odšťavíte pomocou odšťavovača a šťavu pridáte do čaju, ovocného džúsu alebo zriedite vo vode a vypijete. Dlhodobo a bez vedľajších účinkov, ju môžeme piť v čajových zmesiach. Keď ju pijeme samostatne, je dobré si každých desať dní urobiť týždennú prestávku. Čaj pripravovaný z mäty si už nemusíte sladiť.
Mäta pieporná