Otváracie hodiny
Blog

Vitamín B

04.02.2017
Vitamíny B 
 
Vitamíny sú organické zlúčeniny a sú pre náš život nevyhnutné.
Väčšinou si vitamíny  organizmus nevyrába sám, preto si ich musíme dopĺňať vhodnými potravinami.
 
Vitamíny sa rozdeľujú na dve skupiny:
1. rozpustné v tukoch – sú to A, D, E, K
2. rozpustné vo vode –  sú to všetky ostatné vitamíny, B, C ich nadbytok sa vylučuje močom
Vitamíny rozpustné vo vode sa v ľudskom organizme neukladajú, preto ich získame stravou.
 
Jeden z vitamínov rozpustných vo vode je B vitamín a najúčinnejší je v spojení s ostanými ako komplex vitamínov B.
 
Existujú tieto vitamíny:
 
B1 / neurin alebo tiamín/
B2 /riboflavín alebo vitamín G/
B3 /niacín alebo PP/
B4
B5 /kyselina pantotenová/
B6 /pyridoxín/
B7
B8
B9
B10
B11
B12 /kobalamín/
B13
B14
B15
B16
B17
B22
 
B1 (aneurin alebo tiamín)
 
Má dôležité miesto v metabolizme cukrov a tukov
Nachádza sa  v sušených pivovarských  kvasniciach, pekárenských kvasniciach, v pšeničných klíčkach, otrubách, celozrnnej pšeničnej múke, ľadvinkách, v bravčovom a baraňom mäse,
V ďalších výrobkoch ako, hrach, špenát, petržlenová vňať, pažítka, zelená fazuľka, petržlenová vňať, lieskové a vlašské orechy, mäso z hydiny, ovsené vločky.
 
V menšej miere: pečeň, ryža, vajcia, sója, fazuľa, špargľa, mlieko, ryby, mirabelky, slivky,  egreše, ríbezle (najviac biele), jablká, chren, hlávkový a ružičkový kel, paradajky.
 
Ak sa v tele vitamín  B1 nenachádza, vzniká choroba beri-beri. Dnes už sa nevyskytuje. Prejavuje sa úbytkom svalov, opuchmi a opuchmi nervov. Pre športovcoch zohráva veľmi dôležitú úlohu. Pri ťažkom tréningu môže vzniknúť jeho nedostatok, a preto sa dá nahradiť vo forme piluliek. 
Pre nešportovca je denná dávka 1-1,8 mg, ale pre športovca mnohonásobne vyššia.
 
B2 (riboflavín alebo vitamín G)
 
Je potrebný pri metabolizme cukrov. Je potrebný pre aktivovanie B3 a B6. Je dôležitý pri vstrebávaní aminokyselín, železa, cukrov a B6. Potrebná zložka, ktorá zabezpečuje rast. Je dôležitý pri dýchaní a pri vzniku červených krviniek. Pri jeho zvýšenom podávaní vzniká nárast anabolizácie bielkovín. 
Nachádza sa  v sušených pivovarských  kvasniciach, pekárenských kvasniciach, pečeni, ľadvinkách, srdci, v teľacom, baraňom a bravčovom mäse, riasach, ale aj v mliečnych výrobkoch ako sú mlieko, jogurt, syry, tvaroh. V ďalších výrobkoch ako vajcia, hrach, špenát, petržlenová vňať, pažítka, ružičkový kel, chren, zelená fazuľka, kakao. 
 
V menšej miere: zemiaky, brokolica, petržlen, paštrnák, kapusta, figy, egreše, jablká, pomaranče, orechy, mandle, rybách a hovädzie mäso. 
 
Príznaky nedostatku sú napríklad afty, mierna chudokrvnosť, citlivosť na svetlo, zhoršené videnie a iné. Nepriateľom B2 je slnečné žiarenie. Mal by sa užívať s ďalšími B- vitamínami a s vitamínom C.
 
B3 (niacín alebo vitamín PP)
 
Zabraňuje vzniku cholesterolu. Zlepšuje funkciu zažívania. Napomáha pri regenerácii svalového tkaniva.
Najbohatším zdrojom je morčacie a králičie mäso, pečeň, tuniak, slnečnicové semená, arašidy, hrach, fazuľa, petržlen a petržlenová vňať. 
 
V menšej miere sú to: datle, figy, ryby, celozrnná múka, chren, kaleráb, špenát, paradajky, ružičkový a hlávkový kel.
 
Zdrojom tryptofánu je napríklad mlieko a vajíčka. Jeho nedostatok spôsobuje zažívacie a kožné choroby, nechutenstvo, svalovú slabosť a iné. Užívanie 1g denne spôsobuje začervenanie kože a viac ako 3g spôsobuje poškodenie pečene. Každé pohlavie má iné dávkovanie, ale je od 16-22mg denne pre dospelého.
 
B5 (kyselina pantoténová)
 
Pomáha uvoľňovať energiu z tukov, cukrov, ale aj z bielkovín. Reguluje hladinu cholesterolu v tele. Je dôležitou zložkou pri produkcii niektorých hormónov, ktoré pomáhajú napríklad pri udržiavaní zdravej pokožky, svalov a pri alergiách. Zvyšuje tvorbu hemoglobínu, tukov a steroidných hormónov. 
 
Nachádza sa  v sušených pivovarských  kvasniciach, pekárenských kvasniciach, pečeni, ľadvinkách, kuracom srdci, teľacom a tmavom morčacom mäse. B5 obsahujú otruby, ovsené vločky, sezamové sememená.
O niečo menej je B5 v slnečnicovom semene, sóji, vajciach, hrachu,  arašidách a melase.
Pri dávkach vyšších ako 1500mg sa vyskytnú problémy s trávením.
 
B6 (pyridoxín)
 
Je dôležitý v metabolizme bielkovín. Premieňa bielkoviny na aminokyseliny alebo naopak. Zmierňuje únavu, regeneruje a pomáha pri raste svalového vlákna. 90% tohto vitamínu sa nachádza v svaloch a zbytok v pečeni, mozgu, slezine a inde.
 
Nachádza sa  v sušených pivovarských  kvasniciach, pekárenských kvasniciach, pečeni, melase. Obsahujú ho zemiaky, bravčové mäso, slnečnicové semená, vajcia, zelená paprika, špenát, cvikla, ružičkový a hlávkový kel, mrkva, pór, petržlen a sója.
 
V menšej miere
v živočíšnych produktoch ako chudé mäso, hydina, alebo ryby, pohánka, otruby, fazuľa, banány, zeler, kapusta, karfiol, arašidy, lieskové a vlašské orechy, mlieko. Je aj v rastlinných produktoch, ale tam je naviazaný na proteín, a preto nie je v tele taký účinný. Odporúčaná denná dávka sú 2mg.
 
 
Predávkovanie vitamínom B
 
Predávkovanie vitamínom B nastane najmä pri neúmernom užívaní vo forme tabletiek. Pri zdravej strave predávkovanie nehrozí.
 
Ako sa môže prejaviť predávkovanie vitamínom B?
 
Nevoľnosť
Potenie
Zvracanie
Hnačky
Svrbenie alebo pálenie pokožky
Začervenanie pokožky
Poškodenie citu v končatinách
Poškodenie pečene
 
Recept na zdravé raňajky:
 
Drožďová pomazánka
 
Pripravte si pomazánku zo sušeného droždia, masla, medu a kto nemá alergiu na orechy, tak posekané orechy.
 
Ingrediencie
 
200 g masla
2 PL droždia sušené lahodné bezkváskové
1 PL medu
 
Postup
 
Všetky ingrediencie dôkladne zmiešajte. Hotovú pomazánku  natrite na doma upečený chlieb a posypte posekanými orechami a podávajte. 
 
Takto pripravená pomazánka je výborný zdroj na dodanie B vitamínu (pangamín), ktorý Vám dodá energiu, zmierni únavu, bolesti hlavy, migrény a super pokožku. Nedostatok vitamínu spôsobuje  afty, herpes a pásový opar a ekzém.
 
Vitamín B