Otváracie hodiny
Blog

Hruška

31.07.2017
Hruška
 
Slovensko sa pýši svojimi vlastnými odrodami tohto všadeprítomného a tak zdraviu prospešného ovocia. Pribinova hruška, jedna zo zimných odrôd hrušiek, bola napríklad vyšľachtená v Bojniciach a hruška Nitra zasa patrí k skorým augustovým odrodám s krátkou dobou skladovania. Aj u našich západných susedov patrí hruška k pevnej súčasti miestneho poľnohospodárstva, vďaka čomu prišli bratia Česi na trh s odrodou Bohemica, zelenou hruškou odolnou voči mrazu s dlhým obdobím skladovania. U nás sa hruška nachádza skoro v každej záhrade.
 
Zdroje
 
Hruška je zdrojom vody, vitamínov C, B, a minerálov ako fosfor / P/, zinok, draslík. Sú cenným zdrojom kyseliny listovej, ktorá podporuje krvotvorbu.
 
Účinky 
 
- Podporuje a spevňuje cievy
- Pôsobí na funkciu žalúdka 
- Zlepšuje  činnosť srdca
- Pôsobí močopudne
- Napomáha pri vyplavovaní toxínov von z tela
- Mierne znižuje tlak
- Urýchľujú peristaltiku čriev
 
Ak ste fanúšikom kvalitných syrov, skúste si na večeru naservírovať plátky hrušky s kozím alebo s modrým plesňovým syrom. K takémuto večernému občerstveniu sa výborne hodí aj  zopár bobuliek tmavého hrozna.
Svojím deťom môžete zadovážiť kvalitnú ovocnú desiatu bez chemických prídavkov. Hrušky sú navyše rýchlym zdrojom energie a vitamínu C a patria medzi najmenej dráždivé potraviny, ktoré nevyvolávajú alergie a môžu ich konzumovať aj celiatici.
Hrušky majú v gastronómii široké využitie. Okrem tekutej formy: muštov, sirupov, džúsov,  sú obľúbené v ovocných aj iných šalátoch, často ich nájdeme ako súčasť pečených i nepečených dezertov. Absolútnu harmóniu chutí vytvára hruška so syrmi a skvelo chutí s akýmkoľvek mäsom.
 
Recept
 
Ak máte chuť na niečo zaujímavejšie a radi by ste hrušky zakomponovali do hlavného chodu, skúste si pripraviť napríklad šalát z nasledujúcich ingrediencií, ktoré jednoducho zmiešate v miske:
 
 
Hruškový šalát
 
Ingrediencie
 
1 na tenko pokrájaná hruška
2 šálky tmavej listovej zeleniny /kapusta, šalát, špenát/
1 šálky žeruchy
1 šálky pokrájaného póru
1 šálky rozdrvených vlašských orechov
2 PL olivového oleja
1 ČL medu
 
Postup
 
Hrušky nakrájame, vložíme do misky, pridáme  posekanú zeleninu, žeruchu a pór. Posypeme rozdrvenými orechami, polejeme olivovým olejom a vmiešame med. Všetko zľahka premiešame a podávame. Dobrú chuť!
 
Hrušky
 
Hruška