Otváracie hodiny
Blog

Bôb

01.11.2017
Bôb
 
Pripomeňme si bôb, lebo  sa vytratil z nášho jedálnička.
Pritom ide o jednu z najstarších plodín. Pestovali ju už pred 6500 rokmi v severnej Afrike. Odtiaľto sa rozšíril do Európy, Ázie a Ameriky. V Európe bol veľmi populárny do konca 1. storočia, ale príchodom fazule z Ameriky sa začal vytrácať.
 
 
Zdroje
 
- veľa bielkovín / až 33% /, 
- je zdrojom vlákniny
- vitamínov A, C a E,
- škrobu
- minerálov ako
- meď 
- draslík a 
- fosfor
 
 
Liečivé vlastnosti
 
Odporúča sa 
 
- vďaka vysokému obsahu bielkovín 
- k dobrej nálade
- pri problémoch s kĺbmi 
- Parkinsonovej chorobe 
- hypertenzii 
- malárii
 
V gastronómii má široké využitie, dá sa použiť do šalátov, polievok, pyré, do rizota, cestovín a ako príloha k mäsu. Varený chutí ako pečené gaštany. Sušený musí byť pred varením namočený dlhšie.
 
Nakoľko obsahuje veľa bielkovín je vhodný pre vegetariánov, ako náhrada  mäsa. Tak ako cícer ani bôb nenadúva a neobsahuje lepok je prirodzene bezlepkový. Je vhodný pre ľudí, ktorý majú CELIAKIU.
 
Konzumuje sa  aj neošúpaný a posypanýs himalájskou soľou.
 
 
 
Bôb