Otváracie hodiny
Blog

Fenikel

04.12.2017
Fenikel obyčajný
 
Odvar z fenikla používaný ako kloktadlo pri zápaloch a bolestiach v krku, utišuje bolesť. Tlmí kašeľ, uvolňuje hlien. Pomáha pri prieduškovytých a iných respiračných ochoreniach tak ako zázvor, cibuľový sirup, alebo cesnakové mlieko. Udržiava zdravie a prečisťuje dýchacie cesty. Fenikel sa podobá na niečo medzi mrkvou a kôprom a jeho účinky na zdravie človeka sú veľmi silné. Je charakteristickej anízovej chuti a považovaný za všestranný liečebný prostriedok. 
 
Táto liečivá bylina obsahuje cenné látky, ktoré majú pozitívne účinky na zdravie. Fenikel by nemal chýbať v žiadnej domácnosti, ako prvá pomoc, pri niektorých zdravotných problémoch. 
Fenikel má dve odrody a to sladkú alebo horkú odrodu.
Táto liečivá bylina dorastá do výšky 2 metrov. Pričom je buď dvojročná alebo trváca a je charakteristická žltými a voňavými kvetmi, podobne ako kôpor, kvitne od júna do konca septembra podobne ako kôpor. Obľubuje teplo, slnko ale nemá rád vietor a mráz. Mali by sme ho chrániť pred vetrom a mrazom.
 
 
Feniklové plody obsahujú napríklad silicu, mastný olej, sacharidy, kumariny a iné látky prospešné pre organizmus, pričom napríklad silica sa používa pri dezinfekcii proti blchám, kým na vnútorne použitie je fenikel určený pri liečbe kašľa, prechladnutia aj kŕčov v bruchu. Najčastejšie v kuchyni sa používa fenikel ako korenie v talianskej a francúzskej gastronómii, pričom sa používa aj pri konzervovaní zeleniny a jemne osekané feniklové lístky sa môžu dať do jogurtových zálievok.
Fenikel patrí medzi rastliny, ktoré majú široké využitie ako v kuchyni, tak v ľudovom liečiteľstve. Prvé záznamy o užívaní tejto byliny na liečenie aj v kulinárstve pochádzajú už z doby staroveku, používali ho v starej Číne, v Indii, v Oriente a v oblasti Stredomoria.
Pôsobí proti kŕčom a nadúvaniu. Látky obsiahnuté v semenách uvoľňujú hladké svalstvo tráviaceho traktu. Pôsobí aj pri prekyslení žalúdku. Má tiež jemne dezinfekčné pôsobenie, môžeme ho s úspechom použiť pri bolestiach žalúdku a pri slabších zápaloch žalúdku alebo čriev. Fenikel podporuje tvorbu mlieka u kojacich matiek. Má aj močopudný vplyv, takže napomáha čistiť obličky a dezinfikovať organizmus. Pitie čaju podporuje odkašliavanie. V stredoveku vraj ľudia pili feniklový čaj alebo žuli semená ako prevenciu proti obezite, pretože po požití sa dostavuje pocit nasýtenia a tým sa znižuje ďalšia chuť k jedlu. Po žuvaní feniklových semien sa príjemne osviežil dych. 
V ľudovom liečiteľstve je bežne využívaný aj feniklový sirup a med.
 
Účinné látky
 
Feniklová hľuza je vďaka vysokému podielu vlákniny ideálnym liečivom pre všetkých, ktorí trpia tráviacimi poruchami, ako napríklad pri:
- nadúvaním
- má upokojujúce účinky na črevá 
- pocitom preplneného žalúdka a zápchou
- jemne utišuje a uvoľňuje 
- vláknina viaže toxíny a tuky v črevách, má teda aj detoxikačné účinky
- znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi
- podporuje obranyschopnosť
- silný antiseptický účinok
- odstraňuje plynatosť
- eliminuje bolesti brucha (črevá, žalúdok)
- zlepšuje vyprázdňovanie
- podporuje chuť do jedla
- udržuje zdravie a prečisťuje dýchacie cesty
- uvoľňuje hlien
- odstraňuje kašeľ
- močopudný účinok
- odstraňuje nadbytočnú vodu
- prečisťuje obličky a močové cesty
- afrodiziakálny účinok
- odstraňuje stres z tela
- má blahodarný vplyv na nervy a zlepšuje náladu
- podporuje tvorbu materského mlieka
- znižovanie vysokého krvného tlaku
 
Nálev z feniklových semien sa používa hlavne na
 
- očné výplachy alebo obklady pri zápaloch, ktoré sa prejavujú začervenaním očí a pálením
- odvar ako kloktadlo pri zápaloch a bolestiach v krku. 
- ústna voda na zlepšenie stavu ďasien
 
Obsahuje
 
Fenikel má vysoký obsah draslíka (zabezpečuje hospodárenie s vodou v organizme a funkčnosť buniek) a vitamínu C (podporuje imunitu organizmu a mentálnu sviežosť). Feniklová hľuza obsahuje optimálnu kombináciu dvanástich dôležitých stopových prvkov a štrnástich aminokyselín (bielkovinových stavebných látok). Z fenikla sa získava éterický feniklový olej (tradičný prostriedok pri črevných poruchách, kašli a zvýšenej tvorbe hlienu v oblasti nosohltana). 
 
Použitie
 
Vo väčšine starších kuchárskych kníh sa s feniklom takmer nestretneme, ba niektoré pred ním dokonca aj varujú. Fenikel má vraj takú nezvyčajnú a korenistú chuť, že chutí len málokomu.
V posledných rokoch si však fenikel získava medzi gurmánmi čoraz väčšiu obľubu. Mnohí totiž prišli na to, že pridaním fenikla sa dajú ozvláštniť aj obyčajné zemiaky. A zemiaky s feniklom, to je veru naozaj špecialita!
Pre ľudí trpiacich nadváhou je fenikel výborným prostriedkom na redukciu hmotnosti. Viaže tuky už v črevách tak, že v kritických zónach brucha, bokov, zadku a stehien sa už neusadzuje toľko triglyceridov (tukových molekúl). Okrem toho fenikel likviduje aj „mokrý“ tuk v bruchu, totiž zásoby vody v oblasti pupka, ktoré obézni ľudia omylom považujú za tukové vankúšiky.
 
V kuchyni sa používa repík feniklu buď v surovom stave do šalátov, alebo ho môžeme zapekať. Listy majú anízovú vôňu, pridávajú sa do nakladanej zeleniny, ale tiež do polievok a omáčok. V južnej Európe sa pridávajú ku grilovaným a pečeným rybám a rôznym bezmäsovým, alebo mäsovým, jedlám. Napríklad pečené bravčové karé s feniklom je výborná a aromatická pochúťka.
Fenikel umyjeme, vňať odstránime, ale nezahadzujeme. Nadrobno posekanú ju môžeme pridať na dochutenie alebo dozdobenie šalátov alebo prívarkov. Stonky odrežeme. Fenikel konzumujeme surový v šalátoch, ale aj varený vo forme prívarku. Do surových šalátov ho krájame na tenučké kolieska, pri varení hľuzu prekrojíme na štvrtky alebo pokrájame na menšie kúsky. Varíme v troche slanej vody asi 15 minút. Fenikel má výraznú vlastnú chuť, hodí sa však ku všetkým druhom zeleniny i korenín, akými sú citrónová šťava, čierne korenie, koriander, olivový olej, muškátový orech, ocot, ale aj ku kyslému ovociu, ako je pomaranč či jablko.
Populárny je nálev z feniklu, kedy môžete použiť jedna lyžička usušených feniklových plodov, tie sa zalejú 250 ml vriacej vody, celé sa to nechá vylúhovať 5 minút a následne sa to scedí. Takýto nálev sa môže osladením použiť aj na čaj, pričom by sa mal podávať vždy čerstvý a mierne teplý.
 
Fenikel