Otváracie hodiny
Blog

Púpava

15.11.2017
Púpava
 
 
Pre niekoho burina, pre niekoho úžasná rastlina s mnohorakými liečivými účinkami, ktorá rastie všade kde sa len dá. Púpava je zaradená medzi 50 najsilnejších byliniek a využíva sa po celom svete.
 
 
Zdroje
 
Púpavový žltý kvet, listy aj koreň obsahuje veľké množstvo rôznych biologicky aktívnych látok – karotenoidy, antioxidanty, polysacharidy, a rôzne vitamíny a minerály – beta-karotén, luteolín, violaxantín, vitamíny A, B (tiamín, riboflavín), C, D, cholín, železo, horčík, kremík, sodík, draslík, zinok, mangán, meď, fosfor. Uvádza sa, že obsah vitamínu A je v púpavových listov, viac ako v karotke. Púpava je aj cenným zdrojom vlákniny.
 
 
Účinky
 
Púpava sa používa na jarné očistné kúry, pretože pomáha čistiť krv a dopĺňa energiu (vitamíny, minerály a bioaktívne látky) do organizmu po zime, z organizmu pomáha vylučovať zlúčeniny dusíka. Púpavové listy a korene sú po stáročia používané na liečbu pečene (hepatitída), žlčníka, obličiek, zlého a nedostatočného trávenia, zadržiavaní vody v organizme. Vďaka obsahu špecifických biolátok a účinkom na organizmus sa používa aj ako podporná liečba rakoviny. Púpava pomáha znižovať a stabilizovať hladinu glukózy v krvi. Púpava lekárska sa používala v liečbe bakteriálnych infekcii. Ovplyvňuje peristaltiku čriev, rast probiotických baktérii v čreve, podporuje imunitný systém, pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Inulín v púpave je prospešný aj pre diabetikov. Vďaka obsahu špecifických biolátok a účinkom na organizmus sa používa aj ako podporná liečba rakoviny.
 
 
Používa sa
 
ako krmivo pre zvieratá a liečivo pre ľudí. Pridáva sa do šalátov s rôznymi záhradnými plodinami. Z púpavy sa pripravuje čaj a med, a podáva sa pri bolestiach kĺbov, dny a reumatických ochorení a ako detoxikačný čaj pre pečeň. Horko-sladké korene púpavy môžete využiť rovnakým spôsobom ako mrkvu – pripravujte si ju na pare, pridajte ju do polievok alebo ju môžete rýchlo opiecť spolu s cibuľou a cesnakom.
 
 
Púpava