Blog
Mrkva 
 
Mrkva je známa sladká koreňová zelenina a superpotravina, ktorú si pestujú skoro všetci,  ktorí majú záhradku. Musí  sa okopávať a jej sladkosť závisí aj od počasia a odrody. To čo máme vypestované v záhradke nemusí byť stále bio, lebo to záleží na tom, kde vaša záhradka leží a ako pristupujete k pestovaniu. Hnojte iba kompostom, zeleným hnojivom, alebo prezretým hnojom a nepoužívate žiadne chemické prostriedky, tak budete mať vlastnú bio úradu.  Takáto s láskou vypestovaná bude lepšia ako tá najlepšia biozelenina z obchodu, ktorá chutí aj zvieratám.
 
 
Zdroje 
 
Mrkva je zdrojom  vlákniny, antioxidantov, najväčším zdrojom beta-karoténu, ktorý sa mení v organizme na vitamín A. Obsahuje vitamíny C, D, E,  K a B8, kyselinu pantoténovú, kyselinu listovú, draslík, magnézium, železo, meď či mangán.
 
 
Účinky
 
Pravidelná konzumácia mrkvy pomáha očiam. Znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje trávenie a peristaltiku čriev. Pomáha pri migréne a zápalových bolestiach kĺbov. Dodáva živiny, potrebné pre zdravý vývoj zubov a zdravý vývoj zrakových orgánov. Používa sa ako prevencia rakoviny, proti starnutiu, prečisťuje telo, je antiseptická.  Potrebná ako prevencie srdcovo - cievnych ochorení. Vitamín A a antioxidanty chránia pokožku pred slnkom. Nedostatok vitamínu A spôsobuje vysychanie pokožky, vlasov a nechtov. Vitamín A preventívne pôsobí proti vráskam, suchej pokožke, akné a pigmentovým škvrnám. Je najdôležitejším článkom imunity.
 
 
Použitie
 
Na rozdiel od iných druhov zeleniny je uprednostňovaná varená forma, ktorá zabezpečuje účinnejšie vstrebávanie karoténov do celého ľudského tela, ako surová forma. Má široké a univerzálne použitie. Používa sa nastrúhaná do šalátov, kde im dodáva nielen skvelú chuť, ale i úžasnú oranžovú farbu. Dáva sa  do polievok, omáčok, ako súčasť jedál a nálevov. Každý určite pozná i klasickú odšťavenú mrkvovú šťavu. Vyžaduje správne skladovanie. Mrkva by mala byť očistená a skladovaná pri teplote okolo 5 stupňov Celzia. Predtým z nej treba odstrániť vňať. Ideálne sa skladuje v debničkách zasypaných pieskom, pri 90 percentnej  vlhkosti. 
 
 
 
Mrkva
 
 
Mrkva
 
 
Mrkva
 
 
mrkva zelenina
 
 

mrkva zelnina

 

mrkva