Víno
	Účinné látky sa menia podľa druhu a odrody vína. Víno má najmenej kalórií a veľa zdravotných účinkov.
	 
	Zdroje
	Hlavnou zložkou vína je voda. Okrem vody, obsahuje vitamíny C, B1, B2, B6, betakarotén, kyselinu listovú, kyselinu pantotenovú,  glukózu, fruktózu,  etanol, enzýmy, resveratrol, ďalšie polyfenoly a minerálne látky – najmä vápnik, železo, meď, mangán, horčík, draslík, chróm či kremík a zinok. Obsah alkoholu vo víne sa pritom pohybuje v rozmedzí 12 – 15 %.
	Víno má mnohé pozitívne prínosy na organizmus, je to iba vtedy ak ho pijete striedmo, ako ja hovorím všetko s mierou. Pri primeranej konzumácií víno bojuje proti voľným radikálom, podporuje krvotvorbu, trávenie, mierne riedi krv. Je prevenciou proti srdcovým chorobám, spevňuje cievy, kosti, vlasy a nechte. Pomáha proti stresu, posilňuje nervovú sústavu. Prečisťuje obličky, regeneruje unavené oči, reguluje krvný tlak a cholesterol.
	Víno má málo alkoholu a okamžite spaľuje tuk.
	 
	
	 
	
	 
	