Otváracie hodiny
Blog

Morské riasy

27.10.2018

Morské riasy

Väčšina morských rias u nás nie je veľmi známa, ale existuje viac ako 30 bežne konzumovaných odrôd. Triedime ich podľa farby na hnedé, červené a zelené. Každá je jedinečná tvarom, chuťou a textúrou. Všetky typy obsahujú bohatú zásobu minerálov, ako železo, vápnik, meď, jód, horčík, vitamíny B, vrátane riboflavínu a kyseliny pantoténovej; vitamíny A a E; a vitamín C, ktorý napomáha vstrebávaniu železa. Jedna porcia morských rias obsahuje takmer 1/5 dennej odporúčanej hodnoty vitamínu K. Avšak pozor, veľké množstvo vitamínu K by mohlo spôsobiť problém tým, ktorí berú lieky na zlú zrážanlivosť krvi. Títo by sa mali prílišnej konzumácii vyhnúť. Môžu obsahovať desaťkrát viac vápniku ako mlieko. Osemkrát viac železa ako hovädzie mäso. V porovnaní s morskými rybami výhodou morských rias je, že neobsahujú takmer žiadny tuk. Majú pozitívny vplyv na hormonálnu rovnováhu u žien v menopauze a chránia ich pred osteoporózou a rakovinou prsníka.

 

Na čo pôsobia

Posilňuje energiu, podporuje odbúravanie tukov a pomáha detoxikovať ťažké kovy, ako olovo a ortuť von z tela. Morské riasy podporuje zdravú hormonálnu funkciu, dobré kardiovaskulárne zdravie, pomáha regenerovať účinky chemoterapie, znižuje krvný tlak i cholesterol a pomáha pri detoxikácii. Znižujú riziko rakoviny hrubého čreva. Zlepšujú zdravé kosti. Účinne bojujú s osteoporózou. Obsahuje veľké množstvo chlorofylu, ktorý sa viaže na toxíny a uľahčuje ich vyplavovanie z tela. Zlepšujú elasticitu pleti a obsahuje omega 3 mastné kyseliny, ktoré bránia zápalom v koži a posilňujú vlasy a nechty. Morské riasy čistia telo a zrýchľujú metabolizmus, takže je účinné pri chudnutí. Podporujú zdravú funkciu mozgu a funkciu štítnej žľazy, pokiaľ s ňou nemáte problém.

 

Ako používať

Morské riasy, alebo inak morská zelenina sa konzumujú rôzne, či už  čerstvé, sušené alebo varené. Medi najznámejšie patria nori, používajú sa pri príprave sushi. Komba, ktorá má výraznú chuť a pridáva sa do polievok podobne ako Wakame.  Arame a Duls sa používajú na dochutenie rôznych jedál. Arame sa používa  ako náhrada soli a minerálnych látok. U nás je veľmi známi Agar, ktorý sa používa ako zahusťovadlo. Najznámejšie morské riasy spirulína a chlorella obsahujú komplexné spektrum aminokyselín. Smoothie  so spirulínou a chlorellou je výborné. Neprejedajte sa riasami a eezabúdajme, že všetkého veľa škodí.  Morské riasy sú neodmysliteľnou súčasťou jak čínskej, tak  japonskej kuchyne. Používajú ich dlhé roky v Austrálii, Škandinávii, Britských ostrovoch, či ostrovoch v Pacifiku.

 

morské riasy