Otváracie hodiny
1,2

Olej rybí treščia pečeň om3+D juni 270ml

Skladové číslo: 5499

Olej rybí treščia pečeň om3+D juni 270ml

12,00 € s DPH
ks

Olej z tresčej pečene je čistý prírodný zdroj omega-3 mastných kyselín a vitamínov A a D bez prídavných látok a konzervácií. Nemusíte mať však obavy, vôbec sa nejedná o zapáchajúci rybí olej, aký museli povinne konzumovať naši rodičia v minulom storočí hneď ráno pred vyučovaním. Jedná sa o vysoko čistený rybí olej z treščej pečene. Prečo vôbec potrebujeme rybí olej ako jeden zo zdrojov omega-3 mastných kyselín?
Prečo sú omega-3 mastné kyseliny tak veľmi dôležité a prečo je ťažké zohnať ich v dobrej kvalite?
Aká je výživová hodnota rybieho oleja z treščej pečene?
Ako je kontrolovaná kvalita rybieho oleja z treščej pečene?
Ako správne dávkovať rybí olej z treščej pečene?
Ako treba s rybím olejom manipulovať aby sa neznehodnotil?
Ako vám rybí olej doručíme my?
Rybí olej, Vlado Zlatoš

Prečo vôbec potrebujeme rybí olej ako jeden zo zdrojov omega-3 mastných kyselín
Čo je cenné, je "živé" veľmi krátko a preto sa to musí rýchlo zjesť. To špeciálne platí pre skupinu potravín s názvom zdravé TUKY. Dnes sa verejnosť začína konečne zaujímať aj o túto skupinu potravín, ktorá bola doteraz odcudzovaná aj tzv. odborníkmi. Sú to práve tuky, ktoré zohrávajú nekonečne dôležitú úlohu pri optimalizácii zdravia človeka. Cenné tuky sú tie, ktoré obsahujú mnoho omega-3 mastných kyselín (MK), ale žiaľ tieto MK za určitých podmienok veľmi rýchlo oxidujú (znehodnocujú sa). To znamená, že dnešné moderné potraviny (a stravovanie celkovo), už neobsahuje takmer vôbec žiadne omega-3 MK z praktických dôvodov. Čím viac cenných tukov sa v potravine použije (ponechá alebo pridá), tým skôr sa potravina pokazí a to si výrobca samozrejme neželá. A tak sa začali používať zdravotne rizikové tuky (napr. transmastné kyseliny), ktoré majú dlhú trvanlivosť, ale nízku výživovú hodnotu. Lenže ak zdravý tuk zoxiduje, môže byť pre konzumenta zdravotne rizikový (priam škodlivý) rovnako, ako tieto priemyselné tuky. Čím viac omega-3 MK potravina obsahuje, tým je citlivejšia na teplotu prostredia, slnečné žiarenie a kyslík. Tieto tri faktory veľmi nepriaznivo dokážu ovplyvniť aj takú cennú superpotravinu, akou je rybí olej z treščej pečene. Ako tomu zabrániť si povieme už o malú chvíľu. Teraz sa vráťme k poznatkom o tom, prečo sú omega-3 MK tak nekonečne dôležité pre naše zdravie.

Prečo sú omega-3 mastné kyseliny tak veľmi dôležité a prečo je ťažké zohnať ich v dobrej kvalite
V technologicky spracovaných potravinách sa dnes pomer omega-3 MK voči ostatným MK pohybuje okolo 1:20, vo fast food potravinách až okolo 1:50. Ak sa vo vašej výžive nedokážete priblížiť aspoň k pomeru 1:5 (omega-3 vs. ostatné MK), tak funkčnosť vášho metabolizmu (najmä hormónov a imunity), je do značnej miery oslabená. Nad pomerom omega-3 voči ostatným MK 1:20 sa nemôžete čudovať, že vaše telo nefunguje optimálne, že ste stále unavený (nedostatok energie), že trpíte častými zápalmi a že vám nefunguje správne hormonálna sústava. A čo sa stane, ak funkčnosť hormonálnej sústavy zlyháva? Ako prvý problém sa objavuje nadváha až obezita, s ktorou ruka v ruke kráčajú aj ďalšie zdravotné komplikácie. V tomto smere zohrávajú tuky (špeciálne omega-3 MK) nekonečne dôležitú úlohu. Čím má niekto viac zdravotných problémov (včítane nadváhy až obezity), tým viac zdravých tukov vo svojej výžive na optimalizáciu hormonálnej sústavy i bunkového metabolizmu potrebuje. Budete sa čudovať, ale energetický príjem zo zdravých tukov u týchto ľudí sa môže pokojne pohybovať až na hranici 50%. Napríklad ak žena má denne prijať 2000 kcal, tak 50% je 1000 kcal. Tuky majú na jeden gram 9 kcal, čiže 1000 : 9 = 111g tuku / deň! Máte k tomu nejaké otázky?. Dokonca aj samotné materské mlieko pre novorodenca poskytuje až 50-60% energie práve z tukov. Preto si zapamätajte, že zdravé tuky nám vo výžive pomáhajú:

zlepšovať srdcovo cievne zdravie (pri správnej výžive znižujú obsah substancií, ktoré upchávajú cievy),
spevňovať kosti (v spolupráci s kalciom),
zlepšovať zdravie pečene (ochraňujú ju),
zlepšovať zdravie pľúc,
zlepšovať zdravie mozgu (mozog je vytvorení najmä z tuku a cholesterolu),
udržiavať nervovú sústavu v dobrej kondícii,
zlepšovať protizápalovú ochranu v celom tele,
zlepšovať funkcie imunitného systému.
Kedysi dávno v historických časoch, mali ľudia prístup k omega-3 mastným kyselinám (MK) aj z iných zdrojov, ako len z rýb. Najmä ľudia žijúci v stredozemí sa takmer nikdy nedostali do kontaktu so zdrojom omega-3 MK z rýb a predsa ich mali vo výžive dostatok. Ako je to možné? Je to možné tak že zver, ktorá bola v týchto časoch k dispozícii (mäso alebo ich vedľajšie produkty ako napr. vajcia a vnútornosti), boli plné omega-3 MK a preto tu potreba niečo riešiť nebola.

Vďaka modernej dobe, ktorá je schopná cez vyspelé predajné siete (od poľnohospodára až po supermarket) servírovať nám ohromné kvantá potravín, sme vyriešili problém hladu ktorý ľudí trápil po dlhé storočia. Dá sa povedať, že potravín máme hojnosť, priam nadbytok. Ale čo kvalita? Máme spokojne plné žalúdky a potešené chuťové kanáliky, ale biologická hodnota skonzumovaných jedál je každým rokom slabšia a slabšia. To je dôvod zamýšľať sa nad paradoxným pravidlom, ktoré nás núti platiť viac za kvalitu a konzumovať menej, pokiaľ si chceme udržať nie len estetiku, ale aj zdravie. Ani do auta netankujete piesok len preto, aby ručička signalizovala plnú nádrž. Ak vám vďaka piesku auto nefunguje, ani sa čudovať nebudete. Ale čo s pieskom ktorý "tlačíte" do svojho žalúdka každý deň? Deficit omega-3 tukov v našej výžive, má za následok nasledovné problémy:

mentálna otupenosť,
neschopnosť dlho sa koncentrovať,
depresie,
priberanie na hmotnosti (tukové zásoby, nie svalové),
alergie,
zlá kvalita spánku,
problémy s učením,
častá únava,
lámavé nechty,
slabá kvalita vlasov,
suchá pokožka.
Aj preto omega-3 MK patria presne k tým výživovým doplnkom, ktorých suplementácia sa vypláca po celý zvyšok života za predpokladu, že nemáte inú možnosť ako pre seba "zmanažovať" dostatok omega-3 MK najvyššej kvality (napríklad z BIO mäsa, BIO vajec a podobne). Je však vysoko pravdepodobné, že nikto z nás si v dnešnej modernej dobe nedokáže zmanažovať dostatok týchto cenných MK (ani my sami). Kľúčové je však pokúšať sa neustále približovať k ideálnemu pomeru 1:3 alebo kompromisne 1:5 (omega-3 MK verzus ostatné MK). Preto akákoľvek "poistka" prináša šancu, že riziko nedostatku omega-3 MK bude minimalizované. Riešenie ktoré dnes prinášame, je práve tou malou skromnou poistkou. Rybí olej z treščej pečene je prírodný produkt bez aróm, bez akýchkoľvek prídavných látok či konzervantov a je vysoko čistený pre zabezpečenie maximálnej biologickej kvality i bezpečnosti.

 

Zákazníci, ktorí si kúpili tento produkt, si kúpili aj...


Meno: Povinný údaj
Email: Povinný údaj
Hodnotenie:
Vaša recenzia:

Odoslaním príspevku súhlasíte s podmienkami používania služby recenzie produktu


Odporučte emailom.


Komu: Povinný údaj
Od: Povinný údaj
Sprievodný text: