Blog

Slnečnica

28.09.2016

Slnečnica

Veľkosťou a celkovým vzhľadom k impozantným druhom kvetov patrí slnečnica. Pripomína naše slnko a jeho teplo.
Kvet slnečnice je len krásnym doplnkom aranžmánu vo váze, ale najmä prostriedkom na liečenie.
Zo semiačok slnečnice sa získava OLEJ. Používa sa ako jedlý olej na prípravu potravín, ale aj v kozmetickom priemysle. Olej sa pridáva do kozmetických prípravkov kvôli zvláčňujúcim vlastnostiam. Slnečnicový olej patrí k najobľúbenejším druhom stolových olejov a to aj kvôli jeho cenovej dostupnosti.

Obsahuje tuky, bielkoviny, vitamíny E, B1, minerálne látky horčík, železo, fosfor a vápnik, ale aj lecitín.
Obsahuje veľké množstvo tukov a je energeticky bohatá.

Táto krásna rastlina lieči rôzne druhy chorôb:

1. Používa sa aj pri problémoch s arteriosklerózou a s pečeňou.
2. Pomáha pri malárii, tuberkulóze a ochorení žíl.
3. Konzumáciou slnečnicových semiačok znižujeme riziko srdcových chorôb, sivého zákalu i rakoviny. 
4. Odporúčajú sa aj diabetikom chorým na štítnu žľazu a ľuďom, ktorí trpia na migrénu. 
5. Prítomný niacín navyše pomáha regulovať metabolizmus tukov a cukrov.
6. Pôsobí priaznivo na kožu i sliznicu, zabraňuje kôrnateniu ciev a tým aj srdcovocievnym ochoreniam a infarktu, zlepšuje činnosť štítnej žľazy a lieči stres, nespavosť a nervozitu.
7. Jadierka slnečnicové  pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v tele, priaznivo pôsobia na srdcovo cievny systém, pôsobia antistresovo a zlepšujú pamäť či koncentráciu.
8. Slnečnica sa používa aj v kozmetickom priemysle a dermatológii. Prípravky pomáhajú ľuďom s kožnými ekzémami a psoriázou a slnečnica je aj osvedčeným bojovníkom proti vráskam, udržuje hladkú pleť a posilňuje vlasy i nechty.
9. Slnečnica je vysoko kalorická, ale ľahko stráviteľná.

Majú neutrálnu chuť, obsahujú aj veľa vápnika. Ak máte problém s kosťami a nemôžete mlieko ani cítiť, skúste si ho doplniť práve slnečnicovými semienkami.
Slnečnicové semienka sa môžu konzumovať surové, opražené, so šupkou aj bez šupky.
Pridávajú sa do kaší, pečiva, posypáva sa nimi chlieb a používajú sa v šalátoch od výmyslu sveta.
Slnečnicové semienka dodávajú jedlám zaujímavú orieškovú príchuť. Pre výraznejšiu chuť by sa mali pred použitím v kuchyni rozdrviť.

Odborníci odporúčajú zjesť pre optimálny účinok dve polievkové lyžice slnečnicových semienok denne.
Zopár slnečnicových jadierok každý deň nám môže pomôcť byť zdravšími. Ľudoví liečitelia či lekári, sa na tomto zhodnú skoro všetci.
Pre vysoký výskyt vápnika je konzumácia slnečnicových semien vhodná aj pre ľudí, ktorí trpia alergiou na mlieko.
Zo žltých lístkov kvetu sa dá uvariť odvar a ten znižuje hladinu cholesterolu i vysoký krvný tlak. 

 

slnecnica