Blog

Paradajková polievka z čerstvých paradajok

4 porcie cca 1,2 l po 3 dl

 

Ingrediencie

150 g cibule

600 g paradajok

100 g masti

soľ

cukor

citrón

50 g hladkej múky !!! Celiatici použijú len múku vhodnú pre celiatikov, odporúčam ryžovú.

50 g tuku

 

 

Postup

Očistenú na drobno narezanú cibuľu spením na masti. Pridám  umyté na drobno narezané paradajky, jemne  osolím (môže sa pridať na plátky narezaný cesnak, podľa chuti 3 – 4 strúčiky).

Opražím to, zalejeme vodou a uvarím do mäkka. Uvarené rozmixujem, prepasírujem cez sito, dám variť podľa potreby dolejem vodou cca do objemu 1 litra.

 Z 50 g tuku a 50 g hladkej múky pripravím tmavú zápražku, zalejem 2 dl studenou vodou, rozmiešam a zahustím polievku. Dochutím soľou, cukrom, citrónom – oregánom, majoránkou, cesnakom, bazalkou je to na dobrovoľnosti, každý si môže dochutiť podľa seba.

 

Vložka do polievky

Všetky drobné druhy cestovín, ryža, nezvyčajná je slaná ovsená kaša, prípadne krupičná kaša, krupicové noky, tvrdý syr strúhaný, drobné rezaný, drobné rezané nite.

Dochutiť sa môže šľahačkou, pochúťkovou smotanou a sekanými zelenými bylinkami (kôpor, petržlen, zeler, pažítka, cibuľka, ligurček, bazalka).

 

!!! Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov

 

Tip

Niekedy si paradajkovú polievku zahusťujem vajíčkom, ktoré v pohári vidličkou trošku rozmiešam, vlejem do polievky a krátko povarím.

Táto polievka je z čerstvých paradajok a preto nie je až taká červená. Prepasírum ju cez sitko preto, aby som tam nemala semienka a polievka je vtedy jemnejšia a hladšia. Keď mám chuť experimentovať,  tak do nej primiešam trošku škorice.

 

paradajková polievka

 

paradajková polievka

 

 polievka z paradajok

 

recepty na obed

 

polévky

 

Paradajková na obed

 

detské recepty

 

polievky recepty

 

recepty pre deti

 

polievka

 

polievky

 

polévky